Magyaros esküvői ruha

módosítva: 2015.10.17. @ 13:19
A hagyományos díszmagyar a XIX. századra kialakult viselet, amely az akkoriban kialakuló polgári nemzettudat hozadéka volt, és évtizedekig hétköznapi viseletnek számított, majd egyre inkább ünnepi (például esküvői) viseletté vált.

Első sorban az összetartozást szimbolizálta egy olyan korban, amikor elnyomás uralkodott a Monarchián belül, és ezzel próbálták megőrizni a magyar kultúrát az osztrákkal szemben, másrészt a lázadást is kifejezte.

A XIX. századot túlélő régi magyar díszviselet a rendszerváltozás után magára talált nemzeti identitás kifejezőjeként napjainkban nagy divatnak örvend. A hagyományos viseletek Európa más részein szintén reneszánszukat élik, mint az alpesi folklór tartozéka, a szintén a XIX. században elterjedt hagyományos Dirndl, melyet sok német és osztrák menyasszony visel immár büszkén. Nálunk sem teljesen töretlen ez a hagyomány, a 70-es évek divatja is már visszanyúlt a népi motívumokhoz, amikor a természetes ruhákat és a hippidivatot népies elemekkel gazdagították és a kézimunka ismét divatba jött. A népies csipkés és zsinóros blúzok divattá váltak, és nőtt az egykori falusi viselet elemeit felhasználó ruhák népszerűség. A ’48-49-es szabadságarc leverése után viszont – gyászolva a szabadságot – a fekete díszmagyar terjedt el.


Magyaros ruhaszalon kereső

Szalon keresése

Találd meg a legközelebbi ruhaszalonokat!

Magyaros menyasszonyi ruhák

Díszmagyar menyasszonyi ruha

Ezzel nem lehet melléfogni: az örömanya kosztümben biztosan elegáns, csinos és nőies lesz az esküvőn, valamint megvan az a praktikus tulajdonsága is, hogy hőérzettől függően a kabátka le-és felvehető. A nadrágkosztüm nem kifejezettem való esküvőre, inkább munkahelyi viseletnek számít. Ha az örömanya nem szeretné megmutatni a lábait, akkor válasszon inkább hosszú szoknyát, amely előnyösen karcsúsít is. Ebben az esetben a szoknya készülhet egy vékony muszlin vagy selyem anyagból, hogy könnyedebb legyen az összhatása a zakóval.

Magyaros menyecskeruha

A díszmagyar menyecskeruha hagyományosan piros vagy bordó, alsószoknyás, arany zsinórokkal, buggyos ujjal és fehér köténnyel. A hagyomány szerint a menyecske vörös ruhába bújt, kerek köténykét kötött és bojtos papucsot vett. A haját kontyba fogták, arra koszorú került és erre tették fel a keményített fejkendőt (fityula) és a hátrakötött piros kendőt. Manapság egyre több szabóság készíti a hagyományos menyecske viseletet, de modernizált változatban is kapható már magyaros menyecskeruha: jellemzően rövidített fazonú piros – fehér ruhaként, amely már csak díszítőelemeiben emlékeztet az eredeti viseletre.

Magyar esküvői népviselet

Korábban falun nem létezett esküvői népviselet, a menyasszony öltözetét a meglevő legszebb ruhadarabokból állították össze, így menyasszonyi ruha a mai értelemben nem létezett. A fehér esküvői öltözet a katolikus Mária-lányok selyemruhájából alakult ki, koszorúval kiegészítve, amit a lányok a hónap első vasárnapjain viseltek. Néhány tájegységen, mint Kalocsa és Mezőkövesd, viszont a menyasszony fekete ruhát viselt. Állítólag a spanyol viselet hatására jelentek meg a fekete esküvői ruhák, de valójában a századfordulóban gyökerezik ez a hagyomány: addig az esküvői ruha színes volt, mígnem a fekete és fehér ünneplő jött divatba. Végül e néhány tájegység kivételével a fehér vált uralkodóvá.

Díszmagyar férfi viselet

A bocskait, vagy attilát, más néven mentét bátran viselhetik a hagyományőrző párok férfi tagjai. A férfi díszmagyar viselet első sorban fekete, vagy szürke lehet, vőlegényeknek első sorban fekete, de az esküvő további résztvevőinek szürke változatban is viselhető a sújtással, zsinórokkal ékesített öltözék. Állógalléros, zsinóros díszítésű hosszított kabát, amely leggyakrabban fekete, de készülhet barna, szürke vagy fehér gyapjúszövetből, fekete bársonyból is. Ennek viselése szinte kizárólag magyaros menyasszonyi ruhához ajánlható, különben elég furcsa lesz az összhatás a menyasszony és a vőlegény között. A díszmagyarhoz hagyományosan arany rojtos fekete vagy fehér selyem nyakkendőt kell viselni.

fotók: Kati Szalon (1,2,4), Orchidea Szalon (3)