Koszorúslány ruha

módosítva: 2015.10.17. @ 13:09

A koszorúslányok ruhájának színét és anyagát választhatjuk a menyasszonyi ruha stílusához, az esküvő színeihez vagy témájához, vagy az éppen aktuális évszakhoz.

Nyáron természetesen a világosabb színek és könnyed anyagok dominálnak, mint a siflon vagy muszlin, míg télen preferáljuk a vastagabb szatént vagy dupiont, és a sötétebb, mélyebb színeket, amik nem sápasztják a bőrt. A komforthoz azonban nem csak az anyagok vastagsága/ lengesége, de sok egyéb tényező is hozzájárulhat. Ha menyasszonyként azt hiszed, hogy a saját ruhád kiválasztása fárasztó volt: nos, akkor készülj fel, hogy a koszorúslányok ruhája még nagyobb tortúra lesz. A koszorúslányoknak ugyanis eladó sorban lévő férjvadászként úgy kell majd kitűnniük a tömegből, hogy közben nem öltözhetik túl a menyasszonyt. (Természetesen ha valaki szebb a menyasszonynál, az csupán genetikai adottság, emiatt senkit nem lehet hibáztatni.) Hagyományosan a ruhájuk költségét az etikett szerint maguk a koszorúslányok viselik, emiatt az ár érzékeny terület lehet. Konzultáljunk róla barátainkkal, ha nem tudjuk ki mit engedhet meg magának e téren. A kiválasztásba azonban a menyasszonynak is beleszólása van, de érdemes megegyezésre törekedni, hogy mindenki jól érezze magát az esküvőn. Az alábbiakban ehhez nyújtunk gyakorlati segítséget.


Koszorúslány ruhaszalon kereső

Szalon keresése

Találd meg a legközelebbi ruhaszalonokat!

A ruhák kiválasztásának fő szempontjai

  • Szertartás: egyházi esküvőn figyelni kell az előírások betartására, ne válasszunk kihívó, túl rövid, szűk, vagy mélyen dekoltált darabokat.
  • Napszak: míg egy délutáni kerti esküvőre világos és rövid koktélruhák jönne szóba, estére a hosszabb fazon dukál, klasszikus választás az eszpresszó vagy tengerészkék, ráadásul ezeket a ruhákat máskor is fel lehet még venni.
  • A koszorúslány ruha nem jelmez, a ruhának nem kell buggyos ujjúnak, fodrosnak vagy csillogó anyagúnak lennie.
  • A koszorúslányok nem próbababák, van saját testalkatuk előnyökkel és hátrányokkal, ami nagyban befolyásolja a ruhaválasztást.
  • A kiválasztott ruhák árát mindenképpen őszintén vitassuk meg, mielőtt önkényesen kijelöljük a keretet, nem mindenki engedhet meg magának egy drágább darabot.
  • Elavult szabály, hogy a koszorúslányok ruhája olyan hosszú legyen mint a menyasszonyé: ne törődj ezzel, a fotókon ugyanolyan jól mutatnak a rövid ruhák is, ráadásul kiemeli a hosszú menyasszonyi ruhát. Fordítva nem annyira bevett szokás (rövid menyasszonyi ruha vs. hosszú koszorúslány ruhák), de miért ne te lennél az első aki kipróbálja?
  • Ha varratjuk a ruhát a koszorúslányoknak, egyedileg mindenki vetesse le a méretét a varrónővel, hogy tökéletesen passzoljon a ruha.
  • Ha egyik leendő koszorúslányok várandós, nem, probléma, neki is varrassunk a többiekéhez hasonló ruhát. Ha vásárolnánk, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy nem fogunk kapni várandós változatot, de azért kérdezzünk rá a szalonban.

Cipők és ékszerek

Megkérhetjük a koszorúslányokat, hogy hasonló, egyforma anyagú ékszereket viseljenek (arany/ ezüst/ gyöngy), vagy ne viseljenek semmit. A cipőkkel némileg egyszerűbb a helyzet, ugyanazokat az elveket kövessük, mint a ruháknál. Lehet ugyanolyan cipője mindenkinek. Kényelmi szempontok miatt (mindenkinél más a kényelmes saokmagasság) a különböző fazonú és egyszínű cipők választása lenne az ideális, ha lehet ilyet találni: ebben az esetben tanácsos egy adott márka és kollekció darabjai közül szemezgetni. Vagy azonos fazonú de különböző színű (ekkor a ruha színével azonosra kell festetni).

Egyforma koszorúslány ruhák


A hagyományos megközelítés szerint minden koszorúslány egyforma ruhát visel, ami vizuálisan keretbe foglalja a menyasszonyt. Van akik szerint többek közt azért sem  jó ötlet különböző ruhákat választani, mivel az esküvő akkor divatbemutatóhoz fog hasonlítani és eltereli a figyelmet a menyasszonyról.

Különböző fazonú és egyszínű ruhák


Az egyik módja a szabadságnak , ha kiválasztjuk az anyagot és a színt, de a koszorúslányokra bízzuk a fazon, a hossz és nyakkivágás kiválasztását, így mindenki egyéniség lehet és nem kell előnytelen fazonban feszengenie. Akár varrónővel is varrathatunk egy ilyen kollekciót egy rolni anyagból, de számos márka kínál ugyanabból az anyagból többféle ruhát.

Azonos fazonú, de különböző színű


Ha sikerül megegyezni egy fazonban, akkor mindenki kiválaszthatja a neki megfelelő színt, ebben az esetben is szabadságot adunk mindenkinek személyisége kifejezésére. A probléma egyedül az összhatással adódhat: nehéz egymással harmonizáló színeket találni, ezért törekedjünk az egymással harmonizáló árnyalatok kiválasztására. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, gyakorlati segítséget nyújtanak az alábbi weboldal palettái, ahol böngészhetünk.

Hasonló árnyalatú de különböző


Viszonylag ritka, de igen szép összhatást eredményezhet, ha a koszorúslányoknak sikerül olyan ruhákat vásárolniuk vagy varratniuk, amelyek bár különböző színűek, és fazonúak, összhatásukban mégis nagyon is harmonikusak, melyhez azonos vagy hasonló anyagot kell választani. Ennek a megoldásnak vitathatatlan előnye, hogy nem köti meg a kezünket a választáskor, ezért költségtakarékos. Hátránya hogy csak biztos és jó ízléssel garantált az eredmény.

fotók: La Vie Photography, Laura Murray, Josh Elliott , A Bryan Photo, Weddingchannel, Nathan Russell,Style Me Pretty

Esküvőre készülsz?
Cikkeinkkel igyekszünk választ adni minden kérdésedre.

Kreatív lánybúcsú ötletek

Az új koszorúslány ruha trend