Esküvői kellékek és kiegészítők

módosítva: 2015.10.17. @ 13:26

Fátylak és fejdíszek

Minden idők legnépszerűbb esküvői kelléke kétségkívül a fátyol. Eredete a Bibliáig eredeztethető, amikor Lea arcát fátyollal rejtették el Jákob elől, aki valójában a Lea húgát, Ráchelt szerette volna nőül venni, de becsapták, és az idősebbik lányt, Leát adták hozzá. Az esküvőn viselt fátyol a menyasszony tisztaságát szimbolizálja. A fátyollal letakart arc titokzatosságot kölcsönöz a viselőjének. Egy jól megválasztott fátyol egy egyszerűbb ruhát is különleggessé tesz, amely szó szerint elvarázsolja majd a vőlegényt. Bár a modernebb esküvői öltözethez nem feltétlenül szükséges, érdemes megfontolni a viselését, hiszen erre nincs több alkalom az életben. Ha nem a fátyol mellett döntünk, akkor is viseljünk fejünkön egy nem hétköznapi darabot, mint egy diadém vagy koszorú.


Esküvői kellék forgalmazók

Szalon keresése

Találd meg a legközelebbi ruhaszalonokat!

Rövid fátylak

A rövid fátylakat jellemzően tüllből készítik,és a modern esküvői ruhák remek kiegészítője, mely kifinomult megjelenést kölcsönöz viselőjének. Egyszerűbb, akár rövid, akár hosszú ruhához is viselhetjük, abroncsos, báli típusú ruhákhoz azonban nem illik. Középkorú menyasszonyok, vagy nem először házasodók is bátran viselhetik. A tüll fátylakat gyakran variálják apró kalappal vagy virágokkal. Kevésbé elterjedt manapság a vállig érő, rövid fátyol tüllből vagy organzából, ami jó választás lehet a visszafogott megjelenést kedvelő, azonban hagyománykövető menyasszonyoknak.

Hosszú fátylak

Ha nem akarunk nagy felhajtást, a középhosszú fátyol klasszikus és visszafogott megoldás. Viselhető a 60-as, 70-es évek stílusában a fejtetőre tűzve, amely magasítja a homlokot és magát a menyasszonyt is, valamint modern megjelenést kölcsönöz, vagy hagyományosan leomló változatban.
A hosszú, földi érő, uszályos fátyol, amelyet az ara maga után húz és a koszorúslányok tartják, a királyi esküvők “kötelező” kelléke. Viselésekor ügyelni kell arra, hogy ne lépjen rá a menyasszony, vagy a násznép egy figyelmetlen tagja. Rövid ruhákat leszámítva az egyszerű, de földig érő ruháktól az abroncsos és báli fazonú ruhákig bármihez viselhető.

Mantilla fátyol

A mantilla kifejezés egy speciális spanyol viseletből ered, a spanyol nők ezt a főként csipkéből készült magasra tűzött fejkendőt viselték a templomokban a XVI. századtól a fejük és a válluk takarására. A XIX. században II. Izabella királyné terjesztette el a használtatát, de később csak nagyobb ünnepeken viselték már az asszonyok, mint a Húsvét, egy esküvő vagy temetés. (A 2006-os pápalátogatáson Laura Bush is fekete mantillát viselt.) Ennek mintájára készítik ma is a csipkés fátylakat, de nevükkel ellentétben már csak a csipkeszegélyük utal az egykori viseletre. A mantilla fátylak csodáltosan keretezik az arcot, így szabályos arcú lányok bátran viselhetik ezt a típusú fátylat.

Diadém

A diadém kombinálható fátyollal, ekkor egy diadémot teszünk a fátyolra, amely királynői megjelenést kölcsönöz a menyasszonynak. Diadémot önmagában is viselhetünk, ha nem szeretnénk fátylat, mert ugyanúgy felteszi a pontot öltözékünkre

Koszorú

A természetes megjelenést és egyszerűséget előnyben részesítő menyasszonyok erdei tündérekké válhatnak egy koszorúval. Kibontott hajon az igazi, de fonott hajjal is csodásan mutat. A koszorú készülhet tartósabb selyemvirágból, de akár igazi virágokból is.

Viárgok, csattok

Ha sem koszorút, sem fátylat nem szeretnénk, egy jelzésértékű darabbal is megkoronázhatjuk az öltözetünket. Remek lehet egy nagy virág vagy virágos csatt, amely selyemvirágból készül, és a kontyba tűzve viselhető. A virág vagy csatt akkor is feltehető, ha a szertartást követően levennéd a fátyladat.

Esküvői cipők

Vannak kifejezetten esküvőre készült cipők, amelyek csodás fehér anyagból készülnek, de választhatunk cipőt hagyományos cipőbotból is. Meglepő lehet, de a menyasszonyi cipő kiválasztása fontos sarokpont, ugyanis egy rosszul megválasztott cipő elronthatja az egész napot. Mi alapján válasszunk tehát cipőt, azt leszámítva, hogy mi tetszik? Nos, a kényelem legyen az első, ami összefügg a minőséggel. Meglévő cipőink között ritkán lehet találni esküvőre, mivel a fehér cipő napjainkban nem igen divatos. Ha mégis van egy jó állapotú(!) és kényelmes cipőnk, azt válasszuk. Ellenkező esetben próbáljunk fel minél többet, és egyeztessük össze a ruha hosszával is. Ha nem látszik ki a ruha alól akkor ne a kinézete legye a meghatározó. A kényelmes cipőben nem billegünk, kényelmes és támasztó sarka van, a talpa puhán kiképzett betétekkel van ellátva.

Ne legyen nyitott a cipő orra ha harisnyát viselünk az esküvőn, mivel kilátszik. A cipő ne legyen túl nyitott, szandálszerű, mivel az kevésbé elegáns, babonásoknak pedig még egy ok, hogy a hiedelmek szerint elöl nyitott szandálban vagy cipőben kicsúszhat a szerencse a lábujjaink közül… A kényelmes sarok nem magasabb mint 5-8 cm, ha szeretnénk magasabbra nyújtózni, akkor inkább platformos cipőt húzzunk, amely a talprészen emeli meg a cipőt, így egész napra kényelmesebb mint egy tűsarkú. Magas menyasszonyoknak ideális választás a lapos balerinacipő, de ennek is legyen egy kis sarka, különben kényelmetlen lesz.

Egyéb esküvői kellékek

Stóla

Leginkább a hideg időjárás esetén szükséges felszerelkeznünk meleg szőrmestólával főleg, ha ruhánk váll nélküli, vagy ujjatlan. A stóla szőrméből, műszőrből vagy más meleg anyagból készül, amelyet bármelyik modellhez viselhetünk.

Boleró

A bolerókat többnyire a ruha anyagából készítik, és sok modell mellé tartozik gyárilag, de kiegészíthetjük ruhánkat egy szabadon választott darabbal is. Itt a fő szabály, hogy ha nem ugyanabból az anyagból van a boleró mint a ruhánk, akkor legyen teljesen eltérő, pl. gyöngyös vagy csipke.

Kesztyű

Egy fehér selyem- vagy csipkekesztyű nem csak szép, de hidegebb időben ráadásul praktikus is, téli esküvőkön pedig egyenesen nélkülözhetetlen. Az esküvői kesztyűnek lehet rövid, mely az egyszerűbb ruhákhoz illik, míg a hosszabb változatok a nagyvonalú, hosszabb ruhákhoz mutat jól.

Táska

Mivel az ara fogja a csokrot, sok szabad keze nem marad. Így az esküvői táska viselése inkább csak kisebb, polgári esküvőre javasolt viselet, ha egyszerű ruhát vagy kosztümöt viselsz. A többi esetben a holmidat más táskájában tartsd.

Fotók: burrs & berries and Bellafaye on Flickr, Rainbow Club, BHLDN, Jannie Baltzer, Davids Bridal, M&J Salon

Esküvőre készülsz?
Cikkeinkkel igyekszünk választ adni minden kérdésedre.

A tökéletes fehérnemű esküvőre

JuneBugWeddings

Válasszunk fátylat az arcformánkhoz!