Lívia | 2012.11.23. @ 12:23 | 0 hozzászólás

Manapság amikor a párok már az esküvő előtt összeköltöznek, nehéz az induló élethez szükséges darabokkal meglepni a fiatalokat. Sok esetben pénzt kérnek inkább, amiből elmennek nászútra. Mi megpróbálunk segítséget nyújtani ahhoz, mit válasszunk emlékbe.

Háztartás

Ha a pár most költözik új otthonba, biztos rengeteg mindenre szükségük lehet rengeteg mindenre az új élethez. Bútort nemigen szokás ajándékozni, kivételt képez az eset, ha azt kérik a szülőktől, vagy közeli rokonoktól. Inkább kisebb háztartási eszközökben gondolkodjunk: konyhai robotgépek, evőeszköz készlet, porcelán tányérkészlet, kristálypoharak, edénykészlet, egyéb tálaláshoz szükséges eszközök. Szintén sosem elég ünnepi terítőből, vagy ágyneműből, ezekből jobb minőséget illik ajándékozni, ami időtálló. Szintén jó ötlet lehet egy díszpárna, vagy egy szép ágytakaró, törülköző.A kézzel készített egyedi darabok, pl. egy patchwork takaró, vagy egy hímzett, esetleg monogramot tartalmazó darab örök emlékül megmarad a házasoknak.

Ma már online is – ajándéklista

Fotó: flickr by Keith Bloomfield

Praktikus találmány az nászajándék lista, a fentiek esetén hasznos, hogy elkerüljük hogy 4 turmixgépet kapjunk. Áruházakban sajnos már nem- mivel Magyarországon ezek megszűntek,nem úgy mint nyugaton- de egyes nászajándékra specializálódott webshopokban is létrehozhatunk ilyet, elküldve a meghívottaknak, akik kiválaszthatják az ízlésüknek és pénztárcájuknak leginkább megfelelőt.

Tipp: több árfekvésű ajándékot válogassunk össze az ajándéklistára, hogy a vendégek ne érezzék azt, hogy erejükön felülit várunk el tőlük.

Örök értékek

A háztartásba kerülő ajándékok között fontos megemlíteni a művészeti alkotásokat, amelyek örök értéket képviselnek, és ez már kialakított otthonok esetén is jó ajándék lehet. Mindenképpen vegyük figyelembe az ifjú pár otthonának jellegét (modern vs antik) a választás előtt. Ideális ajándék lehet egy festmény, nagyított művészi fotó, egy kisplasztika vagy egy kristályváza. Ezekhez keressünk fel budapesti antikvitásokat, ahol szebbnél szebb tárgyakból válogathatunk. Olcsóbb de szintén hasznos egy könyv, könyvsorozat vagy kiadás, főleg ha az egy klasszikus, vagy az ajándékozott érdeklődésének megfelelő. Ékszert is adhatunk ajándékba, de azt első sorban a menyasszony kapja, így a vőlegénynek is próbáljunk meg valamit külön adni. A leggyakrabban valami családi ékszert szokás ilyenkor a menyasszonyra hagyományozni mintegy stafétaként.

Rendhagyó nászajándék

Nem csak tárgyakat, ‘élményeket’ is adhatunk emlékbe: fotózás, utazás (mondjuk egy lazító hosszú hétvége), wellness kezelés, vagy valami extrém kaland, pl. közös bungee jumping. Itt csak az a fontos, hogy ne előre megadott időpontot, hanem egy szabadon eldönthető (kuponos) megoldást válasszunk, amit bármikor fel tudnak használni egy bizonyos ideig. Az ajándéknál próbáljunk meg mind a menyasszony, mind a vőlegény számra adni valamit.

Fotó: flickr by Keith Bloomfield

Pénz – és amivel feldobhatjuk

A végére hagytam, pedig nem ritka, hogy az ifjak valamire gyűjtenek, pl. nászútra vagy lakásfelújításra, és ehhez kérnek hozzájárulást. Szerintem a pénzadás megfelelő színtere a menyasszonytánc, de manapság már külön borítékban szokták adni.

Tipp: nászajándék pénz csomagolásakor mindenképp írjunk mellé egy szép üdvözlőlapot vagy kártyát. Praktikus mert segít az ifjaknak eligazodni kitől mit kaptak, hasznos mert megmarad emlékül.

Mennyit illik adni?

Amikor ajándékba adunk pénzt, akkor két dolgot vehetünk figyelembe. Az egyik szabály, hogy illik kifizetni az esküvői vacsora árát fejenként, nagyjából ez a minimum. Ennél már csak többet adhatunk, ha megtehetjük, persze nem kell túlzásokba sem esni, mert azt is figyelembe kell adni, hogy a pár viszonozni tudja-e majd bármikor anyagilag vagy nem anyagi formában – ne tegyünk senkit lekötelezetté. Mindez azonban oly mértékben függ az ajándékozott és ajándékozó anyagi helyzetétől, hogy nem is lehet pontos összeget mondani.

Címkék: , ,

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!