Lívia | 2012.05.10. @ 20:49 | 1 hozzászólás

Az esküvő mindenki számára ünnep, nem csak a leendő párnak és szüleiknek, de a meghívottaknak is, ennek megfelelően az öltözködésére nagy figyelmet fordítunk. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy esküvőn vannak szabályok, amelyeket illik betartani.

Nem kis vihart kavart 2011 januárjában Vilmos herceg (akkor még  csak) menyasszonya, Kate Middleton , akinek fekete esküvői ruhája a bulvárlapok címoldalára röpítette az ifjú arát, mivel annak színével durván megsértette az esküvői illemszabályokat. Nem sokkal később saját esküvőjén maga is megtapasztalhatta, milyen az, ha valaki megsérti az esküvői etikettet: saját esküvőjén a húga, Pippa Middleton viselt fehér, az alakot kihangsúlyozó ruhájával kavart még nagyobb vihart, mely után Pippa domborulatainak egy weboldallal is adóztak a rajongók. Az esküvő mindenki számára ünnep, nem csak a leendő párnak és szüleiknek, de a meghívottaknak is, így az öltözködésére mindenki nagy figyelmet fordít egy ilyen eseményen. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy esküvőn is vannak illemszabályok, melyek nem öncélúak, hanem az ifjú pár jó közérzetét hivatottak szolgálni, és annak a ténynek a belátásán alapszanak, hogy meghívott vendégként egy esküvőnek csupán mellékszereplői lehetünk.

Ki mit vegyen fel?

Az esküvőn viselendő öltözék kiválasztásánál sokat számít az életkor is. Általában véve elmondható, hogy alkalmi viselet az illendő, de érdemes figyelembe venni az aktuális divatot is. Huszonéveseknek bármilyen csinosabb nyári ruha megteszi. 30 felett egy alkalmi ruha boleróval, akár zakóval is elmegy, 40 felett azonban már érdemes lehet beruházni egy alkalmi kosztümre is. Kerüljük azonban a divat extremitásait, a vadhajtásokat, helyezzük előtérbe a klasszikus fazonok és színek viseletét.

Fehér ruha színes kiegészítőkkel 20 éveseknek
Fehér ruha színes kiegészítőkkel 20 éveseknek
Lazac színű pliszéruha 20 éveseknek
Lazac színű pliszéruha 20 éveseknek
Hosszú fehér ruha színes mintákkal 30-on felül
Hosszú fehér ruha színes mintákkal 30-on felül
Elegáns, egyenes szabású ruha 40 éveseknek
Elegáns, egyenes szabású ruha 40 éveseknek
Fekete mintás ruha szaténból 30 éves kor körül
Fekete mintás ruha szaténból 30 éves kor körül
Fehér-fekete A-vonalú ruha övvel 40 felettieknek
Fehér-fekete A-vonalú ruha övvel 40 felettieknek

Színek

Az esküvőn néhány szín viselése kifejezetten tilos! Ezek a fehér, a fekete, és a piros sem idális. Ezek kombinációja viszont kifejezetten ajánlható, egy klasszikus fekete-fehér ruha nagyon elegáns tud lenni.

Fehér

A menyasszony színe a fehér ruha, mely az ő számára van fenntartva – akkor is ha nem is fehér ruhában megy férjhez. Természetesen egy fehér alapon mintás ruha már nem ebbe a kategóriába esik, de itt is, mint mindig, sok minden múlik az összhatáson, nehéz konkrét szabályokat lefektetni. Egy hosszú fehér selyemruha, még egy nagyobb díszítéssel sem szerencsés, míg egy kis rövid fehér ruha egy színes kardigánnal vagy stólával viselve teljesen más hatást kelt.

Fekete

Mivel a fekete elterjedt alkalmi viselet, sokak választása esik erre, helytelenül – mivel az európai kultúrkörben ez a gyász színe. A mintájukban fekete ruhák szintén szóba jöhetnek, de bármi, ami gyászos hangulatot fest, akár egy sötétszürke ruha – tiltólistán van ezen a napon, még az angol herceg feleségének is… (Bár a matyók feketében mennek férjhez – a kivétel erősíti a szabályt.). Sajnos egyre inkább terjed a fekete viselet esküvőkön, mégis azt javasoljuk, hogy ezt csak a legvégső esetben vegyük fel.

Piros

A piros ruha szintén nem a legjobb választás, nem elsősorban harsánysága miatt, hanem mert ez a menyecskeruha színe, amelyet a menyasszony hagyományosan éjfél után visel, így ez a szín is neki van fenntartva. A piros árnyalatai a koszorúslányoknak megengedett, vagy akár egy piros mintás ruhát is felvehetünk, itt is az összhatás számít: menyecskének való ruhába ne öltözzünk!

Hosszú feketében nem illik megjelenni
Hosszú feketében nem illik megjelenni
Rövid piros csak a menyecske ruhája lehet
Rövid piros csak a menyecske ruhája lehet
A hosszú fehér ruhát kerüljük az esküvőn
A hosszú fehér ruhát kerüljük az esküvőn
Kerüljük a fekete parti szerelést is
Kerüljük a fekete parti szerelést is

Túlöltözni vs. alulöltözni

Az alapszabály általában véve az, hogy a menyasszonyról és a vőlegényről ne tereljük el a figyelmet. Az, hogy mi a kirívó egy esküvőn, sok minden meghatározza: mekkora az esküvő, milyen a helyszín, vagy milyen ruhát visel az ara. Nagyobb esküvőnél, amelyet elegáns helyszínen tartanak, megengedett – ha nem is elvárt –  estélyi és szmoking viselése, míg egy kisebb lagzin estélyit viselve úgy tűnhet, túl akartuk öltözni a menyasszonyt. Túlöltözhetjük a menyasszonyt egy széles karimájú színes, tollas kalappal, egy harsány színű ruhával, egy egyszerűnek tűnő, de mélyen dekoltált ruhával, vagy bármivel, ami tekinteteket erőteljesen ránk vonzza. A másik véglet – és sajnos erre is bőven akad példa  –  amikor nem tiszteljük meg kellően az eseményt a ruházatunkkal, így szegény pár az esküvői fotón egy farmeros fazonnal karöltve viríthat. Nem csak magunkat minősítjük azzal, ha nem tudunk felvenni egy alkalomhoz illő ruhát, magát az ifjú párt is megsérthetjük ezzel, hiszen ez életük egyik legfontosabb eseménye. Aki nem hivatalos a vacsorára, csak a szertartásra, annak nem kell ezért külön vásárolnia egy ruhát, de mindenképpen tiszteljük meg az eseményt a hétköznapinál elegánsabb megjelenéssel, akár egy egyszerű kiskosztümben, vagy egy csinosabb nyári ruhában.

További alkalmi ruha ötletekért nézz körül itt:

Follow Avea Esküvő’s board Alkalmi ruhák tárháza on Pinterest.

Férfiaknak

A férfiak esetében az ing a minimálisan elvárható, rövid vagy hosszú ujjú egyaránt. Mellénnyel, zakóval viselve nyakkendő nélkül is elmegy egy laza esküvőn, de a legjobb választás, ha öltönyben, ne adj’ Isten szmokingban jelennek meg a férfiak. A farmert erre a napra pedig hagyjuk a szekrényben!

Fotók: Mango, Zara

Címkék: , ,

Hozzászólások


Talán nem árt elfeledni, hogy templomi esküvőn, nem illik fedetlen vállakkal megjelenni, a menyasszony is olyan ruhát válasszon. Ne feledjük, hogy fehér a tisztaságot, szűziességet jelzi. Még ha sajnos korunkban ezen kérdésen sokan túllépnek, így vész el az igazi esküvő lényege. Sajnos sok olyan templomi esküvőt látni, ahol az ara egy fehérbe öltözött prostira emlékeztet. Fűzős, mindet megmutató cifraságban.

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!