Lívia | 2012.12.11. @ 18:12 | 0 hozzászólás

Az esküvői kiadások mindenkire nagy terhet rónak, ezért nem csak az esküvő költsége központi kérdés, hanem annak finanszírozása is. A hagyományok szerint ugyanis ez az örömszülők, a házasulandó pár szüleinek feladata lenne. Számos leírás kereng az interneten arról, hogy tételesen kinek mit illene fizetnie, én ezeket a magam részéről azonban teljesen haszontalanak tartom.

Esküvői költségek a hagyományok tükrében

Hagyomány szerint ugyanis a menyasszony szülei azok, akik minden költséget állnak, amely talán összefüggésben állhat a hozomány létezésével, amelyet az ara szülei biztosítottak. Mindenesetre a mai csonka és anyagilag rossz helyzetben lévő családoknál nem elvárható mindez. Talán kivételt képez, ha a menyasszony szülei tehetősek és hagyománytisztelőek. Ha nem is várható el, hogy mindent a szülők álljanak, akkor is illik kivenniük a részüket a költségekből. További szempont lehet, hogy a férj szülei állják az esküvő költségeit, amennyiben megtehetik, hiszen a menyasszonyt így megtisztelik ezzel a gesztussal, mintegy az értékét kifejezve egy olyan világban ahol senki sem akar házasodni. Kérni nem igazán illik erre a szülőket, nekik maguknak kell felajánlani lehetőségeik szerinti anyagi hozzájárulást.

Ha a szülő fizet – előnyök és hátrányok

Amennyiben a fenti forgatókönyv érvényesül és a szülői pár vagy párok fizetnek, annak következményei a alábbiak lehetnek a házasulandók számára.

Előnyök

  • nem kell aggódni a költségek miatt, és számolgatni
  • nem kell spórolni az esküvőre, csak a nászútra félretenni

Hátrányok

  • a szülők beleszólnak mindenbe és a saját elképzelésüket erőltetik
  • a gyerekek nem mernek költséges dolgokat kérni a szülőktől

Tipp

  • A menyasszony ruháját célszerű saját magának fizetnie, hogy elkerülje mások beleszólását a választásba. Nem javaslom, hogy az anyós fizesse ki a ruhát, édesanyánk is csak abban az esetben, ha szabad választást enged ebben a kérdésben. Ez a terület a sértődések melegágya lehet az ízlésbeli különbségek, vagy a költségek miatt.
Örömanya
Örömanya
A büszke apa
A büszke apa
A büszke szülők
A büszke szülők

Javasolt megoldások

  • Tisztázzuk az elején, hogy ki mennyit ad például bele a közösbe. Nem kell elvárni, hogy ugyanannyit adjanak, a szándék a lényeg. Persze erre lehet készülni, nem ér senkit váratlanul, hogy a gyerekei előbb-utóbb megházasodnak, így célszerű erre félretenni.
  • Mivel az esküvők kitolódtak a 30-as éveink tájára, a házasodók java része már keresőképes, és talán komoly egzisztenciája is van, ezért meg tudja finanszírozni a saját esküvőjét, tehát lehet hogy el sem fogadja a szülők segítségét. Igyekezzünk senkit nem megsérteni, ha a konkrét pénzösszeget vissza is utasítjuk, akkor adjunk lehetőséget a szülőknek valami értékes ajándékra vagy pl. a nászút fedezésére.
  • Amennyiben szüleink szerény anyagi körülményekkel rendelkeznek, akkor próbáljunk meg egy-egy kulcsfontosságú elemet fizettetni velük, amiről büszkén elmondhatják majd, hogy “tőlem kapta a lányom a csodaszép csokrát”, vagy “mi álltuk ezt a finom esküvői tortát”. Ezzel a megoldással elejét vehetjük a rossz érzéseknek vagy sértődéseknek.

Egyéb járulékos költségek

  • Az esküvőhöz kapcsolódó költségeket egyébként a pár és a szülők állják, marad tehát a nászút, amelyre vagy a menyasszonytáncban gyűjtünk pénzt, vagy nászajándék helyett kérjük a hozzájárulást.
  • Az esküvő előtt a leánybúcsút és a legénybúcsút az esküvői tanúknak kell megszervezniük, így a vőfélyek és a koszorúslányok állják a buli költségeit. Ennél részletesebb felosztást nem igazán célszerű kitűzni, mivel minden helyzetben más lesz a legjobb megoldás.
Címkék: , ,

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!