Lívia | 2016.05.10. @ 15:02 | 0 hozzászólás

Tavasz van, és ezzel együtt beköszöntött az esküvők, így az esküvői fotózás kiemelt időszaka is. Szalay Mona fotóművésszel készítettünk interjút, akinek a színek és fények miatt ez az évszak a kedvence – ha fotózásról van szó.

Annak ellenére, hogy az esküvő első sorban női szíveket megdobogtató esemény, a fotósok között sokkal kevesebb nőt találunk mint férfit. Mi lehet ennek az oka, talán a technikai felkészültség?
Egyre több nő dolgozik fotográfusként. A régi időkben a társadalmi morál miatt kevesebb nő merészkedett a fotózás területére. Ma már sokkal kötetlenebbül éljük mindennapjainkat és a digitális fotózás is egyre elérhetőbbé vált a hétköznapi emberek számára, így ennek köszönhetően tényleg szívet dobogtató fotósorozatokat láthatunk, szerencsére egyre többször. Bár véleményem szerint a férfi kollégák között is akadnak olyanok, akik a fotóikkal megérintik mások szívét.

Mióta foglalkozol fotózással?
Pályafutásom még a filmes korszakban kezdődött. 14 éves koromban került először a kezembe fényképezőgép, de az akkor még csak gyermeki kíváncsiság volt. 20 éves koromban emlékfotók készítése céljából vettem egy tükörreflexes kamerát, amivel később már némi zsebpénzt is kerestem. Pár évvel később pedig egy komolyabbat is beszereztem, ezt már pénzkereseti eszközként. Akkoriban rengeteg koncertre jártam fotózni, mely képek zenei szaklapokban is megjelentek.

Van-e a fotózáson belül olyan terület, amit még szeretnél kipróbálni és nem volt rá lehetőséged?
Nagyon szeretek embereket fotózni. Minden fotózás alkalmával valami újat, valami mást ismerhetek meg az emberek és az ő munkájuk, hobbijuk révén. Filmforgatáson még nem fotóztam, azt szívesen kipróbálnám.

Mivel tud szerinted egy női fotós többet hozzátenni a képekhez, pontosabban mi az amit másként lát vagy él meg egy esküvői fotózás alkalmával, mint férfi kollégái?
Véleményem szerint alapvetően az adott fotós személyiségétől függ ez a két dolog. A magam szemszögéből el tudom mondani, mik ezek. Az esküvő egy meghitt, bensőséges családi ünnep elsősorban. Az esemény bizonyos részein mindig vannak olyan pillanatok, melynek megörökítéséhez szükséges az, hogy magam is átéljem azokat és így tudjam visszaadni képekben. Esküvői fotósként nagyjából tisztában vagyok a nap neuralgikus pontjaival, és könnyen fel tudom oldani a modelljeimet a kamera előtt, nyugalmat árasztok magamból – ez tényleg így van (a szerk.). És sok mosoly mindenek felett :)

Napjainkban az esküvői fotós szerepe már nem csak a szertartáson kezdődik és a lagzin ér véget, hanem sok esetben jegyesfotózással, vagy ún. e-session-nel kezdődik, és egészen a gyermek(ek) születéséig elkísérheti a párokat közös életük során. Mit jelent ez a kapcsolat a személyes életedben? Kialakulnak-e tartós kapcsolatok ezekből a találkozásokból?
Ez valóban így van. Számomra fontos momentum az első megbeszéléskor a személyes találkozó. Gyakran előfordul, hogy a bemutatkozáskor úgy köszöntjük egymást, mintha legalább 500 éve ismernénk egymást. Ez számomra a jó együttműködés első jele.
A jegyesfotózás során tisztább képet kapunk egymásról. A fiatalok tudni fogják, hogy mire számíthatnak az esküvői kreatív fotózás során, látni fogják hogyan dolgozom. Sokaktól kaptam visszacsatolást arról, hogy a fotózást sokkal nehezebbnek gondolták, mint amilyen az valójában. Én pedig látni fogom, hogy mennyire aktívan lehet a fiatalokat bevonni a fotózásba, hogyan lehet őket mozgatni (pózokba állítani), látni fogom a legjobb profiljukat és mindezek mellett összecsiszolódunk.
Nagy örömmel tölt el, amikor az esküvőt követően sms-ben, emailben, telefonon értesítést kapok az új családtag érkezéséről, vagy a testvér érkezéséről…
Vannak néhányan, akik hozzám igazították az esküvőjük napját, vagy átszervezték, és sokan vannak olyanok is, akik évek óta ragaszkodnak hozzám, ezáltal családi fotósukká válok.

Olyanokkal is büszkélkedhetek, akikhez ma már szoros barátság fűz.

Ha már kitértünk a paletta többi kapcsolódó elemére, melyik a kedvenc műfajod?
Legjobban az embereket szeretem fotózni, kihozni belőlük a maximumot. Kedvenc műfajom a kreatív esküvői-, a divatfotózás, a gyermekfotózás. De szívesen készítek fotókat házi kedvencekről, autókról, épületekről és belső terekről, enteriőrökről. Készítettem referenciaképeket iparművész szőnyegtervezőnek, tortamesternek, ruhatervezőknek, magazinoknak.

Mit tanácsolnál azoknak a menyasszonyoknak, akik még fotózás előtt állnak, illetve fotóst keresnek életük nagy napjára?
Manapság nagyon sok fotóst találhatunk az interneten. Jót, kevésbé jót, olcsót, drágát egyaránt. Belefuthatunk olyanokba is, akik jók, de nem tekintenek hivatásként erre a szakmára, inkább csak kipróbálják magukat és könnyen lehet, hogy 1-2 éven belül eltűnnek. A menyasszonyoknak azt tanácsolom, hogy első sorban stílust válasszanak maguknak. Válasszanak ki közülük olyan 8-10 fotóst, akik a számukra megfelelő árszegmensben vállalják a fotózást. Találkozzanak velük személyesen. A végső döntés előtt a legfontosabb annak mérlegelése, hogy milyen stílusú fotókat szeretnének magukról viszont látni. Nem baj ha egy kicsivel többe kerül az adott fotós, mert pusztán számok alapján, racionálisan kiválasztani az esküvői fotóst, hiba lehet, de akkor már késő lesz….

Szalay Mona elérhetőségeit itt találod>>

Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!