Simonyi Lilla | 2015.01.22. @ 16:05 | 0 hozzászólás

Az ifjú pár legintimebb ismerőse: a fotós – interjú Herczeg Zoltán esküvői fotográfussal.

Oldalunk esküvői fotós-videós adatbázisának bővítése apropóján kerestük meg a műfaj kiemelkedő képviselőjét, Herczeg Zoltán fotográfust, aki azért választotta hivatásául az esküvői fotózást, mert a tetten érhető különleges pillanatok száma végtelen, ha elég érzékeny erre az ember.

Hiszek a riportszerű esküvőfotózásban, hiszen a képi világ így életszerű és valódi. Ha bármit is változtatnék rajta, már nem lenne igazi többé. Elveszne az esszencia, a fűszer.

A fűszer mondhatni visszatérő metafora, lételem, s Wanduska a párja, kisfia anyukája és egyben munkatársa teszi hozzá Zoltán mindennapjaihoz.
– És ugyancsak ő az, akit egy átlagosnak indult, munkás szombaton, 2014. szeptember 13-án reggel nyolckor letettem a kórházban majd 13 óra 13 perckor világra hozta Miksát, miközben én karrierem egyik Budapesttől legtávolabb eső pontján épp a menyasszony készülődését fotóztam. Csak este nyolckor jelentettem be a násznépnek, hogy immár kétszeres apuka lettem.

Tegyük hozzá, ilyen egy vérbeli profi, aki egy küldetésen lévő katona hidegvérével dolgozta végig a napot, hiszen ezért fizették. De tény az is, hogy Herczeg Zoltán már jó pár éves rutinra tett szert, idén lesz ugyanis a hatodik esküvői évadja.
– Az első szezont teljesen ingyen dolgoztam végig, a másodikat is olcsón, megszerezve a kellő rutint, majd a harmadik évben pozicionáltam magam a mostani ár-érték szintre. Sokat köszönhetek Herendi Gábor ceremóniamesternek, aki bevezetett ezekbe az igényes körökbe, és akinek a jóvoltából rengeteg nemzetközi esküvő fotózására kaptam megbízást. Egy olajozottan működő csapat tagjává váltam, akikkel az eddigi legegzotikusabb munkámat is megvalósíthattam, ráadásul a szívemnek oly kedves szociofotó stílusban.

Kreatív páros portré első díj. Fotó: Herczeg Zoltán
Kreatív páros portré első díj. Fotó: Herczeg Zoltán
Herczegart.com
Herczegart.com
Herczegart.com
Herczegart.com
Herczegart.com
Herczegart.com

 

Bunny és Guma havannai és trinidadi helyszíneken rendezett esküvőjén dolgozhattunk; ennek most lesz három éve. Cseppet sem bántam meg, hogy Wanduskának ott – a valószínűtlenül kék ég, lepukkant autók és égig érő pálmafák tövében – hozzáférést engedélyeztem a kamerámhoz… Az ifjú pár tizenkét barátjával és hatfős stábunkkal igazi álomesküvő részesei lehettünk. A képeken tetten érhető minden, ami számomra fontos: hogy érzelmeket, hangulatokat közvetítsek fénnyel, játékkal… sok idővel. Akár egy külön napot szánva a fotózásra, hogy ne a feszültséget és a kapkodást, hanem valóban az ifjú pár legszebb és legboldogabb arcát örökítsem meg.

Neked mit jelent az avea.hu esküvői portálon való jelenlét?
– Az avea igényes oldal, jól szervezett minőségi portálként hiánypótló szerepet tölt be.

Mennyire jellemző a konkurenciaharc ebben a műfajban?
– Ugyan, inkább kifejezetten segítjük egymást! Ehhez szintén kapcsolódik egy történetem: Wanduska igazoltan nem lehetett a jobbkezem a tavalyi utolsó három esküvőn. Ám csak egy szavamba került és három fotós kollégám, nevezetesen Bende Tamás, Dégi Attila és Kondella Misi vállalta, hogy beugranak helyette. Valamennyien ugyanannyit dolgoztak, mint én és teljesen ingyen! Ezúton is riszpekt nekik.

Kreatív páros portré, valamint Részlet kategóriában is elnyerted az Év esküvőfotósa díjat. Mire vágysz még?
– Elindultam egy szűkebb rétegnek szóló úton az új herczegart.com oldal létrehozásával. A részletgazdag, picit vintage jellegű esküvőket tervezem itt megjeleníteni „egy optika és semmi túlzás” felkiáltással. A felvételek filmre készülnek majd és az USA-ban laboráltatok. Csak a postaköltség miatt kerül többe.

Bátorításul – elrettentésül a jövő fotós generációinak valamit még hozzátennél?
Attól szép, hogy imádom csinálni! A hátulütők nem érdekelnek. Persze az egész szezonális, nem lehetek ott a VOLT-on, nem utazhatom be Olaszországot. De ő az az ember, aki egy percig sem dolgozik, mert a munkája a szenvedélye – ezt már Wanduska teszi hozzá.

Családi körben
Családi körben
 Kreatív páros portré 1.díj
Kreatív páros portré 1.díj
Részletek 1. díj
Részletek 1. díj

Fotók forrása: herczegart.com

Címkék:

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!