Lívia | 2013.03.21. @ 09:45 | 0 hozzászólás

Hogyan látja a magyar nők stílusát egy magyar öltözéktervező, mennyire egyedi a stílusunk nemzetközi összehasonlításban, miben nyomja rá a stílusunkra a bélyeget saját személyiségünk ismerete vagy hiánya? Interjúnkban a stílus témája kapcsán szeretnénk gyakorlati segítséget nyújtani a nők számára, nem csak az esküvői öltözködéshez, a Laarka tervezőjével, aki stílustanácsadóként is segíti a nők mindennapjait.

Laarka, te hogy látod napjaink helyzetét, hogy állunk mi magyarok a nemzetközi összehasonlításban stílus kérdésében?

Ma már kell hogy legyen stílusod, mert ez egy megkövetelt kellék, hogy tudd magad érvényesíteni az életben, a társadalomban. A stílus nem csak azt jelenti, hogy mi van rajtad, vagy hogy milyen a frizurád és nem csak azt, hogy milyen ezeknek az összképe. Az a kérdés, hogy ezt a személyiséget az öltözködésben mennyire mutatod meg, vagy rejted el és követed a trendeket. Mert ha követed a trendeket, bármennyire is izgalmas és változatos lehetőségeket is kínálnak, mégis csak egy sokak által viselt egyenruhába bujtatnak. Vannak kis eltérések, színek, formák, de mindenki az adott trendnek igyekszik megfelelni. Magyarországon senki nem mer kilógni a sorból, ezért követik ezeket a trendeket és félnek, hogyha másképp néznek ki, akkor kirekesztik őket. Ha visszaemlékszem 10-15 évvel ezelőtt jóval több olyan embert lehetett látni az utcán, akik semmiféle trendnek nem hódoltak, feltűnően, megosztóan néztek ki. Ők voltak azok az emberek, akiknek volt stílusuk, még ha ez a stílus nem is tetszett mindenkinek. De a stílus az ízlés fölött áll. Ma már nem látni ilyet. Természetesen az egyszerűség, a visszafogottság is lehet stílusos. Láthatunk olyan nőket és férfiakat, akik a legegyszerűbb hétköznapi viseleteket is saját személyiségükre tudják formálni.

Szerinted mennyire anyagi helyzet kérdése a jól-öltözöttség, jól-ápoltság?

Ha valakinek van szeme kiszúrni a jó darabokat, és nem csak az alapján dönt, hogy milyen márkajelzés van a ruhán, az kevés pénzből is változatos ruhatárat tud kialakítani. Ezzel szemben, drága márkás ruhákat is lehet rosszul összeválogatni sok pénzből, – tehát ez nem pénz, hanem stílusérzék kérdése. Számomra a jól ápoltság azt jelenti: nem zsíros a hajad, le van vágva a körmöd, a tested tisztán tartod. Ehhez egyáltalán nem szükséges sok pénz, csak alapvető igényesség. Ami ezen túl van: manikűr, pedikűr, kozmetikus, fodrász, stb. azt a társadalom ma már szintén a jól ápoltság feltételei közé sorolja. Ez viszont már pénz kérdése.

Azt könnyen meg lehet tanulni, hogy haj-, szem- és bőrszínünket figyelembe véve milyen fazonú, színű ruha áll jól nekünk. De ha e mögött a tudás mögött nem húzódik meg az önismeret, akkor nem tudod rányomni a személyiséged bélyegét az öltözködésedre.

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik idén esküvőre hivatalosak? Mi az amit semmiképp ne vegyen fel valaki esküvőre?

Nehéz általános érvényű tanácsot adni, mert esküvő és esküvő között hatalmas eltérések lehetnek. A legtöbb nőnek és férfinak már egy hétköznapi, reggeli felöltözés is komoly problémát okoz. Az esküvőkre való készülődés, öltözködés csak súlyosbítja a helyzetet.
A fehér, a piros és a fekete eddig tabu színek voltak (erről korábbi cikkünkben is olvashatsz). Vera Wang tavaly rukkolt elő merész fekete esküvői ruhakollekciójával. Idei tavaszi kollekciójában a vörös dominál. A tervező szerint azért fontos ezeknek a színeknek a bevezetése a menyasszonyi ruhák világába, mert el kell fogadni azt, hogy a fehér szín nem mindenkinek áll jól.
A változások ellenére még mindig nagyon sok öltözködési szabályokat taglaló könyv azon a véleményen van, hogy ezekben a színekben nem illik esküdni, illetve esküvőre menni. Azonban napjainkban annyi változást történt még, hogy a fekete is csatlakozott az esküvőkön viselhető színek táborához.
Azt tanácsolom, hogy az öltözékünk ne legyen túl feltűnő, ne akarjuk túlöltözni a menyasszonyt vagy a vőlegényt, és ne higgyenek koszorúslánynak. Természetesen, ha a meghívón fel van tüntetve a dress code, akkor könnyű dolgunk van.
Megjegyezném, hogy a saját esküvőmön én és az akkori férjem farmerben voltunk, ahogy a jelenlévő öt meghívott is, mert úgy gondoltuk, hogy a külsőségek nem lehetnek fontosabbak, mint maga a szertartás. Ez így sokkal inkább mi rólunk szólt.

Egy ilyen egyszerű fehér ruha, merész piros kalappal bátran viselhető egy esküvőn.
Egy ilyen egyszerű fehér ruha, merész piros kalappal bátran viselhető egy esküvőn.
Szolid pink csipkeruha merész kalappal és stílusos napszemüveggel megbolondítva
Szolid pink csipkeruha merész kalappal és stílusos napszemüveggel megbolondítva
Elegáns, klasszikus megjelenés egyedien
Elegáns, klasszikus megjelenés egyedien
Ultranőies, de visszafogott színű, nem tolakodó pillangós szett
Ultranőies, de visszafogott színű, nem tolakodó pillangós szett
Telitalálat ez az extrém fazon hagyományos színben és csipkében
Telitalálat ez az extrém fazon hagyományos színben és csipkében
Egyedi, stílusos piros ruha, esküvőre talán kicsit hivalkodó kalappal
Egyedi, stílusos piros ruha, esküvőre talán kicsit hivalkodó kalappal
Ez a színes fejdísz ilyen nagy fülbevalókkal egy kicsit talán sok egy esküvőre
Ez a színes fejdísz ilyen nagy fülbevalókkal egy kicsit talán sok egy esküvőre

Fotók: Matthew Kenwrick

Ha jól tudom, 2011 óta foglalkozol személyes stílustanácsadással is. Milyen tapasztalatokra tettél szert a kurzusok során?

Élmény olyasmiről beszélni, amiben otthon vagyok egy olyan közönségnek, akiket érdekel a téma. Egy interaktív előadásból az előadó és a közönség kölcsönösen lendületet adhat a másik félnek, inspirálhatják egymást újabb és újabb ötletekre. Imádom ezt a fajta munkát. Az önmagunk és mások fejlesztése sok energiát igényel, de folyamatosan kapok is vissza.

Mennyire nyitottak a nők egy ilyen jellegű tréningre, amely egy kicsit a személyiségfejlesztés határain mozog?

Tapasztalataim szerint egyre jobban. Tanácsokra, segítségre mindenkinek szüksége van. Amikor engem valaki megkeres, mindig egy személyes beszélgetéssel kezdem. Ilyenkor derül ki, hogy az emberek mennyire nem ismerik a testüket és önmagukat. Korábban már említettem, hogy a stílus a személyiség tükröződése. Ha valaki nincs tisztában a saját személyiségével, akkor a saját stílusát sem tudja megtalálni. Ezért a tréningeken igyekszem rávezetni az embereket az önismeret fontosságára, ami természetesen nem csak az öltözködésben jelent előnyt, hanem az egész életünket kiegyensúlyozottabbá teheti. Azt könnyen meg lehet tanulni, hogy haj-, szem- és bőrszínünket figyelembe véve milyen fazonú, színű ruha áll jól nekünk. De ha e mögött a tudás mögött nem húzódik meg az önismeret, akkor nem tudod rányomni a személyiséged bélyegét az öltözködésedre. Ami azt jelenti, hogy nem találtad meg a saját stílusod. Ezért fontos az önismeret. Amikor kurzusaimon az önismeretre utaló kérdéseket feszegetem, akkor a „mit szeretsz magadon és magadban” kérdésre a résztvevők nem igazán tudnak válaszolni. Inkább azt kezdik el sorolni, hogy mi az amit nem szeretnek. A probléma az, hogy amit gondolunk magunkról, azt sugározzuk kifelé is. Ezen kell változtatni és pozitívan kell értékelni önmagunkat. Meg kell találni a szép részleteket (mert több is van), és azokat fókuszba helyezni. Én ezeket a szép részleteket segítek feltárni, és ezáltal a saját stílust megtalálni.
 

LAARKA - Fotó: Kecskés Márton
LAARKA – Fotó: Kecskés Márton

Csömör Boglárka Laarka
2009-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem öltözéktervező szakán. Munkáival számtalan nemzetközi, és magyar kiállításon, divatbemutatón találkozhatott már a közönség. Köztük a 2008-as müncheni Talente kiállításon, ahova csak a legígéretesebb európai tehetségek kapnak meghívást, vagy a 2010-ben Helsinkiben megrendezett nemzetközi design héten. 2001-ben megkapta a Gecser Lujza Nívó díjat, 2007-ben pedig a MOM park pályázatán ért el 1. helyezést. 2012-ben jelölték az Éva-Díj (inspiráló nők) fiatal tehetség kategóriájában.2008-ban indította el saját márkáját, a Laarka-t.

Címkék: , , ,

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!