Lívia | 2014.05.09. @ 13:39 | 1 hozzászólás

Magyarországon a hivatalosan elfogadott esküvői szertartás a polgári esküvő, amelyet kinevezett anyakönyvvezető celebrálhat. Csak ezután számít a pár jogilag is házaspárnak.

Ezért a legjobb, ha a polgári szertartás időpontjához igazítjuk a többi eseményt. Nagyobb városokban igen nehéz időpontot egyeztetni az önkormányzattal, főleg a nyári hónapokban, amikor a legtöbb házasságot kötik. Legalább egy fél évvel a tervezett időpont előtt keressük fel az illetékes önkormányzatot és foglaljuk le az időpontot. Érdemes már előre kigondolt tervekkel megérkezni az önkormányzathoz, még így is érhetnek minket meglepetések. Ellentétben a hiedelmekkel, a polgári szertartás „színesítésére” sok lehetőségünk van, a határt csak a pénztárcánk szabja. Amennyiben megegyeztünk a részletekben, érdemes már azonnal bejelentkezni, hiszen csak ezzel lesz biztos az időpontfoglalásunk. Az általános sorrend: polgári esküvő, templomi esküvő és utána a lakodalom.

Milyen költségei vannak a polgári esküvőnek?

A költségek önkormányzatonként eltérőek. Az alap, szűk családi körben rendezett, terembérletet nem igénylő házasságkötés ingyenes. A terembérlés és a ceremónia többnyire díjköteles, ráadásul a legtöbben hétvégén kötnek házasságot. Sokan csak későn találkoznak a ténnyel, hogy a polgári szertartás hétvégén komolyabb összegbe kerül és nem minden anyakönyvvezető vállal hétvégéi celebrálást. Hétköznap jellemzően ingyenes a házasságkötés, hétvégén 10 – 50 ezer forint között mozog. Sokan választják azt a lehetőséget, hogy pénteken, munkaidőben kérik a polgári szertartást, kvázi ingyenesen, majd szombatra időzítik a többi eseményt. További költségekre kell számolnunk, ha nagyobb házasságkötő termet kívánunk lefoglalni, esetleg külsős helyszínen szeretnénk a polgári esküvőt. Ezt is előre egyeztetnünk kell, mert nem mindenhol vállalnak külsős helyszínen esketést. Amennyiben zenét, gyertyagyújtást, szülői köszöntést, versmondást vagy virágokat kérünk, ezek mind plusz költségként jelentkezhetnek.

Díjak néhány nagyobb városban, kerületben

Zugló

Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül: 15 000 Ft+Áfa, hivatali munkaidőben: díjtalan.Lehetőség van a hivatali helyiségen kívül, de Budapest XIV. kerület illetékességi területén belül megtartott házasságkötésre is. Ennek díja: 70 000 Ft+Áfa.

Újpest

A Polgármesteri Hivatal Dísztermében történő házasságkötést a polgármester engedélyezi, díja 200. 000,- forint.A kerületben fél éve bejelentett lakóhellyel rendelkezők esetén díjmentes. Esetükben, a Díszteremben történő házasságkötés díja is 10. 000,- forinttal csökken.

Hegyvidék

Terembérleti díjak: két tanú jelenlétében szertartás nélkül, terembérleti díj: bruttó 12.700.- Ft,  Villa szalon: Pénteken bruttó 44.450.- Ft, Szombaton bruttó 57.150.- Ft.

Debrecen

A hivatali munkaidőn kívüli közreműködésért az önkormányzat részére többletszolgáltatási díjat kell fizetni. Kálvin tér 11. alatti házasságkötő terem 5.000.- Ft +áfa,  Iparkamara utca 2. házasságkötő terem 20.000.- Ft + áfa, egyéb hivatali helyiségen kívüli helyszín esetében 50.000.- Ft+ áfa

Sajnos a fentieken kívüli legtöbb önkormányzat oldala vagy gyér információkat közöl, vagy átláthatatlan, így nem tudtuk rajta megtalálni alapvető adatokat.

Névválasztás: esküvő előtt

A polgári esküvő „járulékos költsége” a személyazonosságot igazoló dokumentumok megváltoztatásának illetéke. Ez elsősorban a hölgyeket érinti, de legtöbb esetben ekkorra már közös a kassza… Amennyiben az ifjú ara felveszi férjének nevét, vezetéknevét, bármilyen formában, a személyi iratok megváltoztatására kötelező. A vezetéknév formája lehet kötőjeles, -né, vagy a vezetéknév teljes lecserélése.

A leendő nevet, valamint a születendő gyerekek vezetéknevét már az anyakönyvvezetőhöz történő bejelentkezésnél rögzítik, így már előtte érdemes kitalálni a választott névvariációt!

Először az anyakönyvben változik a név, de kevesen tudják, hogy ez a házasságkötéskor ingyenes, később azonban díjköteles, így érdemes minél előbb eldönteni mit is szeretnénk. Ezután a változást át kell vezetni az alábbiakon is: személyi igazolvány, az útlevél, jogosítvány, TAJ kártya, adókártya (utóbbi kettő díjmentes) és minden egyéb hivatalos ügylet esetén is át kell vezetni (számlák, közmű szerződések). Ez talán a legkellemetlenebb része a dolgoknak, nem beszélve arról, hogy tízezer forintnál többe is kerülhet. Mégis, biztosak vagyunk abban, hogy megéri! És mindazzal a lendülettel és energiával, amelyet az esküvőnkből merítettünk gyerekjáték lesz az a kis hivatalos hercehurca.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólások

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!