Lívia | 2016.04.05. @ 11:54 | 0 hozzászólás

Az esküvő egyik legnehezebb kérdése mindig a zenekar, mivel a vendégek sokszínűsége és eltérő korosztálya miatt igen nehéz mindenki számára ideális választásról gondoskodni. Mivel ez szinte lehetetlen is, próbálj ehelyett arra törekedni, hogy leginkább saját magatok számára legyen a zeneválasztás kielégítő.

Ha ki nem állhatod a mulatós zenét, ne erőltesd az esküvődön sem, nem fogod tudni élvezni. Ha viszont mindenképpen élő zenét szeretnél, akkor bátran válassz egy jó zenekart. Megoldás lehet a kettő vegyítése is: a buli elején és a vacsora alatt pár órát játszó zenekar, majd a hajnali mulatáshoz egy DJ hadrendbe állítása. Minden megoldás csak szervezés kérdése.

Zenekar pro és kontra

Az esküvői zenekar kiválasztásánál tudni kell, hogy minden banda rendelkezik saját stílussal, amiben a számokat előadja. Nem várható el, hogy egy swing zenekar mulatós számokat is beillesszen a programba, így már az elején érdemes tisztázni az alapvető stílust, mire lehet számítani. Vannak kifejezetten party zenekarok, akik lényegében ismert számokat adnak elő – jobb esetben – saját stílusukban, ezeknek az előnye, hogy mindenki ismeri őket. Az élőzene hangulata semmivel sem összetéveszthető, egy jó zenekar fergeteges hangulatot tud csinálni az esküvőn. Ha nem szánsz rá óriási összeget, próbálj meg olyan zenekar választani, ami kevesebb tagból áll, ez csökkentheti a költségeid, de a zenekaroknál alapvetően magasabb árral kell számítanod, (jellemzően több százezer forintos tétellel) mint egyszemélyes fellépőnél: egyrészt, mivel több embert kell “megfizetned” a szolgáltatásért, másrészt sokkal több felszerelés, hangszert kell mozgatni zenekar esetén, a DJ-hez képest. (Fontos,, hogy a rendelkezésre álló hely is elég legyen!)

DJ pro és kontra

Bár a mi esküvőnkön egy ismerős DJ lépett fel, – így nem nagyon kellett aggódnunk a zene miatt – előzetesen átbeszéltük, mi az amit mindenképpen szeretnénk hallani, a többit rábíztuk és nem kellett csalódnunk. Ennek ellenére tudnod kell, hogy a DJ által játszott zene kevésbé lesz személyes mint az élőzene, cserébe eredetiben szólnak majd a kedvenc slágereitek. Kisebb (100 fő alatti) esküvőnél viszont inkább a DJ ajánlott, mivel néha a hely mérete sem engedi, hogy egy zenekar elférjen benne, míg egy DJ kis helyen is elfér, ráadásul sokkal rugalmasabb a stílus választás, jobban lehet keverni a különböző számokat.
Karakoke-t is be lehet iktatni DJ által játszott programba, de erre előre érdemes készülni, továbbá vannak erre specializálódótt szolgáltatók.

A magyar DJ szövetség ajánlása szerint arra sem árt ügyelni, hogy az esküvői lemezlovasunk jogtiszta zenéket játsszon, erre persze nincs garancia, de a megbízáskor természetesen rákérdezhetsz erre, vagy adatbázisukban utánanézhetsz a kiválasztott DJ hátterének.

Minden, ami egy jó bulihoz kell

Az összes formációban közös, hogy szükséges a hangosítás, legyen szó DJ-ről, zenekarról vagy szólózenészről, így fontos megtudakolni, hogy a szükséges technika (hangosítás, fénytechnika) rendelkezésre áll-e, és a fellépő intézi-e ennek beszerzését és szállítását, ill. hogy az ár tartalmazza-e a költségeket, vagy azt esküvőszervezőnek kell erről gondoskodnia, netán neked kell erre szerződni egy harmadik féllel, ami plusz költséget és feladatot jelent. Nem hiszem, hogy jó jel, ha ennek a feladatát a zenész rád hárítja, ebben az esetben gyanakodhatsz, hogy nem profival van dolgod…

Tippek

Érdemes előre tisztázni a következőket: a vendégek kérhetnek-e majd zenét, van-e ún. setlist-jük, azaz listájuk a zeneszámokról amikből választhatsz, milyen ruhában lépnek fel, meg lehet-e valahol élőben nézni őket,  vagy legalább van-e saját videócsatornájuk (Youtube, Vimeo), el tudják-e játszani a nyitótáncot, stb. stb.? A zenészeket szokás megvendégelni, mivel egész este húzzák a talpalávalót.

Ide kattintva keress esküvői zenészt!

Címkék: ,

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!