Milyen típusú ruhát viseljen az örömanya?

módosítva: 2016.04.26. @ 11:39

Habár az esküvő középpontja a menyasszony és a vőlegény, ne feledkezzünk el az örömanyák kiemelt szerepéről. Az ifjú pár szülei a “második legboldogabb” személyek ezen a napon, így fontos, hogy öltözékük is kiemelje szerepüket és az esemény fontosságát. Először is tudni kell, hogy vannak íratlan szabályok, amelyek betartása alapvető fontosságú. Ilyen a ne öltözzük túl a menyasszonyt szabálya. Egy nő, akinek a gyermeke házasodik, már nem tinédzser, így semmi esetre se viseljen kihívó vagy a korához nem illő öltözéket. Kihívónak számíthat egy combközépig érő miniszoknya, vagy egy mély dekoltázs, amely magára vonza a kíváncsi tekinteteket. Ugyanígy kerülendő a túl szűk, az idomokra ráfeszülő ruha is. Emellett figyelembe kell venni a kort és az alkati tulajdonságokat, amelyek befolyásolhatják a választást.


Alkalmi ruhaszalon kereső

Szalon keresése

Találd meg a legközelebbi alkalmi ruhaszalonokat!

Öltözék típusok

Kosztüm

Kosztüm

Ezzel nem lehet melléfogni: az örömanya kosztümben biztosan elegáns, csinos és nőies lesz az esküvőn, valamint megvan az a praktikus tulajdonsága is, hogy hőérzettől függően a kabátka le-és felvehető. A nadrágkosztüm nem kifejezettem való esküvőre, inkább munkahelyi viseletnek számít. Ha az örömanya nem szeretné megmutatni a lábait, akkor válasszon inkább hosszú szoknyát, amely előnyösen karcsúsít is, viszont nagyon alacsonyaknak nem ajánlott! Ebben az esetben a szoknya készülhet egy vékony muszlin vagy selyem anyagból, hogy könnyedebb legyen az összhatása a zakóval.

Ruha

Ruha
Esküvőre az egyik legjobb választás egy elegáns koktélruha, amely könnyedén variálható: boleróval, kabáttal, kosztümfelsővel. Kánikulában akár magában, vagy csak stólával is viselhető, és egész napra elegáns külsőt kölcsönöz viselőjének. Ruhából célszerűbb alkalmi anyagot választani, amely lehet mintás vagy egyszínű, és alapszabály, hogy a szoknya ne érjen a térd fölé, a hossz inkább midi legyen. Ujjatlan változat esetén mindenképp legyen az örömanyánál egy kabát, még jobb , ha pántos, vagy rövid ujjú ruhát választ, amely nem túl mélyen dekoltált.

Estélyi

Estélyi
Estélyi viselésekor a legfontosabb az általános szabályt figyelembe venni: ne öltözze túl a menyasszonyt! Nagyestélyi viselése akkor megengedett vagy kötelező, ha nagyszabású esküvőről van szó, ahol a menyasszony is abroncsos vagy uszályos ruhában jelenik meg. Ha a menyasszony egyszerű, vagy rövid fazonú menyasszonyi ruhát választ, akkor inkább kisestélyit, más néven koktélruhát válasszon. Nagyestélyinél még jobban kell figyelni a színekre és a fazonra: semmiképp ne válasszon rikító színű, mélyen dekoltált darabot, amely harsánynak vagy közönségesnek hathat.

Színek

A színek tekintetében, – figyelembe véve az örömanya életkorát is – javasoltak a visszafogott árnyalatok. Másrészt mivel nem az örömanyáról szól ez a nap, ezért nem szerencsés nagyon feltűnően öltöznie – ezzel ugyanis csak ellenszenvet vált ki.

Pirosat például csak az viseljen, aki egyébként is hordja ezt a színt. Más inkább a bordó és burgundi árnyalatokat, a lilát, vagy púder rózsaszínt válassza. Minden púderszín előnyös lehet erre az alkalomra, tehát a pasztellek között is bátran válogathatunk – egészen a fehérig, ami esküvőn szintén tilos. Helyette tojáshéjszínt, ekrü vagy bézs színeket viseljen, esetleg apró vagy mintás fehéret. Fehér helyett egy fekete-fehér összeállítás kifejezetten előnyös, ráadásul eleganciát kölcsönöz viselőjének. A fehéret és pirosat leszámítva szinte bármelyik színt választhatjuk, a kéktől a zöldig, a baracktól a szürkéig, a fekete viszont szintén nem javasolt (egy két kivételt leszámítva), hiszen nem temetésre indul… Hogy élénk vagy visszafogott színt választ-e majd, az pedig egyéni ízléstől, stílustól és kortól is nagyban függ.

További kellékek

Az örömanya esküvői öltözékének részét képezi a cipője, a viselt ékszerek, vagy a hagyományos kalap és fejdísz, melyek felteszik a pontot a megjelenésre. A kiegészítők kiválasztásában pedig mind a praktikus, mind a reprezentatív szempontok szerepet játszanak.

Cipő

Cipő
Cipők terén szinte bármilyen elegáns cipőt felvehet az örömanya, de előnyösebb zárt vagy félig zárt (orrán kicsit nyitott) lábbelit választani, már csak azért is mert a harisnya kötelező! A szandál nem javasolt.
Sarokmagasságban mindenki maga döntheti el, mekkorát választ, a lényeg hogy biztosak legyen abban, hogy járni is képes lesz a kiválasztott cipőben. Vagyis aki minden nap tűsarkúban jár, bátran válasszon egy magas darabot, de aki csak lapos cipőben közlekedik, ne most próbálja ki a magassarkút.
Egy sarok általában 5 cm-ig kényelmes, de a sarkak kiképzése és formája is nagyon fontos. Célszerű erre az alkalomra jó minőségű cipőt választani, amit az alkalom előtt célszerű párszor felhúzni és betörni.

Kiegészítők


Egy jól eltalált kiegészítő az öltözékre felteszi a pontot. Egy szép ékszer, esetleg egy jobb minőségű bizsu, vagy stóla, egy kézitáska remekül kiegészítheti a ruhát. A kézitáska esetében ha valaki nem szeret, hogy egyik keze foglalt, az válasszon olyat, amelyen van egy kis pánt, amivel a vállra lehet akasztani. Mivel a szertartáson nem különösebben zavaró, díszes kézitáskát is vihet magával az örömanya.

Kalap

Cipő
A kalap tipikusan olyan kiegészítő, ami manapság igen kevés alkalommal viselhető, ilyen alkalom például a lóverseny vagy az esküvő. Aki szereti ezt a fajta hagyományt, bátran viseljen kalapot a nagy napon. Ez lehet egy extravagánsabb tollas fejdísz, de egy széles karimájú szalmakalap is ideális választásnak bizonyulhat. Előfordulhat, hogy a frizurát a kalap levétele után meg kell igazítani. Kalap alá hosszú hajúaknak a konty illik, rövid hajúak viszont vigyázzanak mert a kalap alatt lelapulhat a frizurájuk!

fotók: Vicky Soble, Dmitry Valberg

Esküvőre készülsz?
Cikkeinkkel igyekszünk választ adni minden kérdésedre.

Mennyi pénzt illik adni esküvőre?

Pronovias örömanya ruhák esküvőre