Férfi esküvői ruha

módosítva: 2015.10.17. @ 12:54

Az esküvői öltöny legyen kényelmes, természetes anyagú és alkalomhoz illő. Tanácsos a menyasszonnyal egyetértésben kiválasztani a ruhát, nem úgy, mint a menyasszonynál, akinek ruháját homály fedi a vőlegény számára az esküvőig. A menyasszony tudja, hogy választott ruhája milyen stílusú, mennyire nagyszabású vagy egyszerű, és így milyen férfi ruha illik hozzá. A menyasszonyi ruha árnyalata és színe is fontos szempont, hogy az öltöny vagy a nyakkendő színével harmonizáljon, ne üssön el egymástól. Pl. törtfehér menyasszonyi ruhához ne válasszunk hófehér inget, és fordítva.

Tanácsok vőlegényeknek

Fontos szempont az esküvő jellege és helyszíne a ruha kiválasztásánál, valamint nem elhanyagolható az évszak sem. Nyáron ne válasszunk vastag anyagú öltönyt, mert nem csak nem szép, de meleg is lesz, így a kellemetlen izzadás garantált.  A nyári öltönyök készítésére leginkább a vékony gyapjúszövet alkalmas, mert kellemes hűvös érzést kelt jó hőszigetelő képessége miatt.

Az esküvőket általában délután tartják, melyet este fogadás követ. Hagyományosan este 6 óra után sötét ruházat kötelező, más színű öltöny csak délutáni viseletnek ajánlott. Mivel az este beálltával átöltözésre sem idő, sem lehetőség nincs, így ezt a szabályt napjainkban figyelmen kívül hagyhatjuk, és bármelyik árnyalatú öltözetet választhatjuk:

  • sötét árnyalatú öltöny: fekete vagy sötétszürke – maximum halszálkás, de semmi esetre sem mintás vagy kockás – melyet fehér inggel és szolid nyakkendővel és fekete cipővel kell viselni;
  • világos árnyalatú öltöny: egy könnyed nyári esküvőn, kerti partyra választhat a vőlegény világos öltönyt is, ez esetben a drapp vagy mogyoróbarna, a homokszínű és a világos szürke is nyerő lehet, szintén minta nélküli kivitelben;
  • fehér színű öltöny: a hétköznapi viseletben kevésbé elterjedt, azonban esküvőn közkedvelt és szintén jó választás lehet.

Alapanyagukat tekintve egyébként a klasszikus gyapjú és a pamut mellett népszerűek a selyem, a moher, illetve alpaka szőrből készült anyagok, melyek visszafogott fényt kölcsönöznek a szövetnek és teljesen gyűrődésmentesek.
Ügyeljünk a műszál keverési arányára, kis mértékben gyűrődésmentessé teszi az öltönyt, de teljesen műszálas öltözékben hamar leizzadhatunk és ezeknek a fénye is olcsóbb hatást kelt. Ma már jobb minőségű öltönyhöz is hozzá lehet jutni olcsón, outletekben, kiárusításokon, vagy akár webshopban is, de esetleg használt ruha vásárlásával is próbálkozhatunk.


Öltöny bérlés

Szalon keresése

Találd meg a legközelebbi vőlegény ruha szalonokat!


Nyakkendő kötés

Lorem Ipsum…

Férfi esküvői viseletek

Öltöny

Manapság a formális megjelenésben egy öltöny is elegendő lehet, hiszen nem mindenki viseli nap mint nap, nem úgy mint régen. Azonban esküvői öltönynek ne válasszunk színes vagy mintás darabokat, hanem próbáljunk sötét és/vagy alkalmi jellegű anyagot választani. Például viselhetünk visszafogottan fényes anyagú, tiszta gyapjú öltönyt fehér inggel és elegáns selyemnyakkendővel. A hétköznapokban kevésbé népszerű fehér öltöny is közkedvelt választás, ehhez azonban fehér és világos kiegészítőket tanácsos viselni.

Dinner jacket

A nappali szmoking, eredeti nevén dinner jacket tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szmoking nadrágja és zakója nem egyforma anyagból és színből készül. A zakó és a rajta lévő sálgallér világos színű, leggyakrabban fehér, a kiegészítők pedig feketék. Szmoking-ing és csokornyakkendő illik hozzá. Kialakulása az 1930-as évekre tehető, amikor a gazdag nyaralók a trópusokon megtapasztalták a meleg fekete szövetek áldatlan hatásait, és kitalálták maguknak a fehér kabátos változatot. Ha a menyasszony színes ruhát választ, abban az esetben a dinner jacket is lehet krém- vagy pasztellszínű, de vigyázni kell arra, hogy a vőlegény ne tűnjön benne piperkőcnek.

Szmoking

A szmoking viselésére felhívó varázsige a “black tie”, azaz fekete csokornyakkendő. Fekete szmokingot régen csak este 7 óra után viseltek, manapság azonban vőlegény öltözet is lehet. A szmoking az esküvő egyik legklasszikusabb viselete, így ma is ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelenie mint hajdanán. Ezek a következők: felső és alsó része azonos színű és anyagú, első sorban fekete. Kiegészítői: fekete vagy szürke, esetleg pezsgő színű csokornyakkendő, övsál, szmoking-ing, mellény (ha nem viselünk mellényt akkor az övsál viszont kötelező), lakkcipő és kiegészítőként selyemsál. Ma már esküvőn mintás spanyolövvel, mellénnyel vagy színes csokornyakkendővel is viselhető. Egy dolog nem illik a szmokinghoz, ez pedig a nyakkendő.

Zsakett

A zsakett, angolul cutaway (jelentése: levágott) a reggeli vagy nappali szmoking, az esküvők egyik kedvenc viselete. Elöl lekerekített lovaglókabátból alakult ki, és egyetlen gombbal záródik. Fekete vagy szürke kabátból és fekete-szürke csíkos, hajtóka nélküli nadrágból áll, színei kötöttek, más színekkel nem tanácsos kísérletezni. Régen viseltek hozzá cilindert is, de ma már túlzásnak hathat a viselése. Elegáns fekete cipő, és világos mellény egészíti ki, valamint hasonló világos nyakkendő és díszzsebkendő. A nyakkendő mellett még a klasszikus plasztron viselhetünk hozzá, ami egy rövidebb és szélesebb nyakkendő. Szintén fehér inggel és fekete (nem lakk) bőrcipővel viseljék, de eredetileg bokáig érő, oldalt fűzős cipő vagy csizma volt a párja.

Frakk

Napjainkban igen ritka, de mindenképpen fontos megemlítei a frakkot. Ha azonban az esküvői meghívón a “white tie” felirat olvasható, akkor bizony frakkban kell megjelenni. A megjelölés pontos fordítása fehér csokornyakkendő. Mivel a frakk hagyományosan esti viselet, ezért a zsakettel szemben esküvőkön igen ritka. A hasonlóság köztük, hogy a frakk is lovaglókabátból született, de a frakkon duplasoros gombolás van, amit nem szabad begombolni. Színe csakis fekete, reverje selyemmel bevont. A szárnyaira tilos ráülni, azokat két oldalra kell dobni. Fehér állónyakú frakk-ing és pikémellény viselése mellett fekete lakk papucscipő dukál hozzá. Kiegészítője lehet még egy fekete cylinder és selyemsál.

Bocskai

Az egyetlen hagyományos (nem klasszikus) esküvői viselet a bocskai vagy attila, melynek állógallérja van. Jellemzője a zsinóros díszítésű hosszított kabát, amely leggyakrabban fekete, de készülhet barna, szürke vagy fehér gyapjúszövetből, fekete bársonyból is. Ennek viselése szinte kizárólag magyaros menyasszonyi ruhához ajánlható, különben elég furcsa lesz az összhatás a menyasszony és a vőlegény között. A díszmagyarhoz hagyományosan arany rojtos fekete vagy fehér selyem nyakkendőt kell viselni, sima nyakkendő vagy csokornyakkendő nem illik hozzá.

fotók: Marks & Spencer, J.crew, Wilvorst, Kati Szalon, Nora Photography

Esküvőre készülsz?
Cikkeinkkel igyekszünk választ adni minden kérdésedre.

Esküvői nyakkendők – képekkel

10 tanács az esküvői öltöny- és szmokingbérléshez