Lívia | 2013.04.23. @ 10:40 | 1 hozzászólás

Napjainkban egyre többször hallani a zöld esküvő kifejezést, de valójában mit is jelent ez? Ennek a kérdéskörnek jártunk utána, hogy a hangzatos elnevezés mögött milyen valódi megoldások vannak.

Amerikában nagy népszerűségnek örvend a zöld esküvő irányzat, ami annak is betudható, hogy az USA népessége sokkal inkább hozzászokott a nagy fogyasztáshoz, míg nálunk sokáig a hiánygazdaság vagy a szegénység szabott és szab a mai napig gátat a pazarlásnak. Az esküvő egy olyan esemény, amelyre a többség hajlandó akár többet is költeni, kevés esetben nevezhetjük ezt környezetszennyezésnek. Amerikában sokan hitelből élnek, azaz drágább ruhát vagy helyszínt is hajlandóak kifizetni, mint amekkorára valóban pénzük van, Magyarországon esküvőre egyelőre nem vesznek fel az emberek hitelt, így a pazarlásra is jobban odafigyelnek.

Mit neveznek manapság zöld esküvőnek?

A zöld esküvő alatt a szakértő szerint nem PET palackokból álló dekorációt kell érteni, hanem egy szemléletet, amellyel száműzzük a felesleges és pazarló elemeket az esküvőről. Ma már az online világ széleskörű lehetőséget teremt erre, az esküvői meghívók kiküszöbölhetők online meghívókkal, amivel csökkenthető a papírfelhasználás. További fontos része az esküvői ruha, amelynek fehérítése rengeteg vegyszert igényel, nem is beszélve a bérlés utáni tisztításról. A környezettudatos esküvői ruha lehet színes, készülhet újrahasznosított anyagból (ennek a végeredménye kétséges), vagy egy örökölt ruhadarab felhasználásával. Alakíttassuk át nagyanyánk ruháját, most úgyis divat a vintage stílus.

Nem muszáj agyonfehérített ruhát választani, lehet a ruhánk akár zöld is (Fotó: wildjinjer)
Nem muszáj agyonfehérített ruhát választani, lehet a ruhánk akár zöld is (Fotó: wildjinjer)
Dekoráció idény virágokból (Fotó: Hello Juile)
Dekoráció idény virágokból (Fotó: Hello Juile)
Kreatív és monumentális dekoráció, mégsem környezetszennyező (Fotó:Greg Buri)
Kreatív és monumentális dekoráció, mégsem környezetszennyező (Fotó:Greg Buri)
Vásároljunk később is használható dekorációs elemeket, mint egy mécsestartó (Fotó: Kate Hiscock)
Vásároljunk később is használható dekorációs elemeket, mint egy mécsestartó (Fotó: Kate Hiscock)
Alakítsuk át nagyanyáink ruháját, vagy vásároljunk régi, vintage esküvői ruhát ( Fotó: Keith Bloomfield)
Alakítsuk át nagyanyáink ruháját, vagy vásároljunk régi, vintage esküvői ruhát ( Fotó: Keith Bloomfield)

Mitől lesz akkor mégis zöld egy esküvő?

Véleményem szerint az igazán környezettudatos esküvő alappillérei a következők:

  • Béreljünk magunknak ruhát és fátylat, így egy ruhadarab nem csak egyszeri használatra készül, és maximális kihasználtságú lesz, hiszen előttünk és utánunk is viselni fogja valaki. Nem valószínű, hogy egy megvásárolt esküvői ruhát bármikor is újra viselünk majd életünk során, ritka kivétellel. Kérésre azonban egyes szalonokban befestik nekünk a ruhát a szertartás után.
  • Menyecskeruhát is vagy béreljünk, vagy olyat válasszunk ami koktélruhának még később is felvehető.
  • Ha a szertartás és a vacsora külön helyszínen valósul meg, igyekezzünk közeli helyszíneket találni, mellyel nem csak környezetünket óvjuk, hanem a násznép életét is megkönnyítjük, ha nem kell órákat autózni ide-oda.
  • Készítsünk esküvői weboldalt (számos ingyenes felület áll a rendelkezésünkre), és a legfontosabb információkat (térkép, fotók) azon osszuk meg a vendégekkel, ma már az idősek is el tudnak igazodni egy honlapon.
  • A menüt olyan alapanyagokból válogassuk össze, melyek többsége helyi terményekből és idényzöldségekből, – gyümölcsökből áll. Tengeri hal helyett helyi fogas, vagy süllő vagy pisztráng kerüljön az asztalra, narancs helyett görögdinnye. Téli esküvőn üvegházi paradicsom helyett cékla vagy retek legyen a saláta, mindig az évszaknak megfelelően.
  • Ne használjunk túl sok dekorációt, csak a szükséges mennyiséget, a vágott virágok nagy része ugyanis a világ túlsó feléről érkezik. Virág választásánál is érdeklődjünk mik a szezonálisan elérhető fajták, amelyek egész nap bírják. Cserepes virágot is választhatunk, amely tovább él.
  • Ne adjunk felesleges ajándékokat a vendégeknek, emlékül inkább őrizzék meg a papír alapú meghívót, vagy a dekoratív ültetőkártyát.
  • Nászajándékok esetén a felesleges tárgyakat elkerülendő készítsünk nászajándék listát azokról a holmikról, amelyekre igazán szükségünk van, és egyébként is tervezzük a beszerzését, vagy gyűjtsünk valami konkrét ajándékra, házra, nászútra pénzt. Így elkerülhető hogy két turmixgépet kapjunk és ezáltal szennyezzük környezetünket felesleges tárgyak felhalmozásával.
  • Ha már nászút: nem feltétlen kell Mauritiusra utazni, és luxusszállodában megszállni, a horvát tengerpart ugyanolyan élményt nyújthat, csak közelebb van.
Címkék: , , , , ,

Hozzászólások

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!