Lívia | 2014.08.22. @ 11:04 | 0 hozzászólás

Nem az esküvő tervezésekor szembesülünk először az hagyományokkal – hiszen mindenki járt már lagzin, vagy látott esküvőről szóló filmet –, de először a saját esküvőnk tervezésekor gondoljuk csak végig, mi is az a hagyomány, amit mi szeretnénk beépíteni az esküvőnkbe, és mi az amit inkább elhagynánk.

A szokások egy része egyértelműen babona, de ezek nagy része mára teljesen elfogadott lett, és így beépült az esküvők menetébe. Természetesen senkire nem fog rászakadni az ég, ha nem visel valami kéket az esküvőjén (én pl. nem viseltem), de a többség inkább biztosra megy, és bevet mindent a nagy napon.

Menyasszonytánc

A menyasszony megtáncoltatása nem csak remek szórakozás, de segítségével csökkenthetjük az esküvői költségeket. A vacsora után a vőlegény táncol egyet az arával, majd “Eladó a menyasszony!” felkiáltással továbbadja. Aki meg akarja táncoltatni a menyasszonyt, annak bizony rostapénzt kell fizetnie, melyet az erre a célra szolgáló edénybe dob. A tánc addig folytatódik, míg van következő kérő, vagy amíg az ara ki nem fárad.

Indulhat a tánc! (Fotó: Paul Rretherford)
Indulhat a tánc! (Fotó: Paul Rretherford)

Menyasszonyrablás

A menyasszony elrablása is üde színfoltja az esküvőknek, amikor a vőlegénynek meg kell próbálnia megakadályozni a rablást, hogy méltó legyen a lány kezére, többnyire kevés sikerrel. A menyasszonyt az ara rokonaiból és barátaiból álló csapat rabolja el, és viszi ismeretlen helyre, miután megkezdődik az egyezkedés a “váltságdíjról”.

Jajj a menyasszonynak! (Fotó Ryan Smith)
Jajj a menyasszonynak! (Fotó Ryan Smith)

Autókonvoj

A török eredetű szokás lényege a hangos dudálás, amellyel az esküvői autóban ülő párt kíséri a násznép a szertartás és/vagy a lagzi helyszínére. Ilyenkor az esküvőre érkező autókat illik feldíszíteni a menetre szalagokkal, virággal.

Csokordobás

A menyasszony a szertartás után a templom előtt háttal állva eldobja a csokrát, a babona szerint pedig az azt elkapó lány a következő lesz, aki férjhez megy. Emiatt a lányok nagyon izgulnak, és vérre menő harc folyhat a csokor megszerzéséért.

Köszöntő

Szép szokás esküvőn beszédet mondani, melyre vagy a pár egyik tagja, vagy szüleik, rokonaik, barátaik vállalkozhatnak, jellemzően akinek fontos szerepe van a pár kapcsolatában. Egy-két beszédnél többre nincs szükség, de a vacsora előtti toast megadja az alaphangulatot. Ezen kívül még szokás felköszönteni a szülőket, szülőköszöntő csokorral, de hálát lehet adni nekik beszéddel és koccintással.

Toast
Toast

Torta szelés

Az esküvői torta közös felszelése az esküvői vacsora után következik, amelyet közösen vágnak fel és osztanak ki a vendégeknek, ahogy Krisztus szaporította a kenyeret.

Torta-törés

A vidéki hagyomány lényege, hogy a grillázsból készített cukormázas tortát egy késsel közösen széttöri a pár, amely ahány darabra törik, annyi közös évet jelent az ifjú házasoknak.

Rizsszórás, vagy virágszórás

A rizs és így minden gabona a termékenységet szimbolizálja, így amikor ezeket szórjuk az ifjú pár fejére, bőséges gyermekáldást kívánunk számukra. Manapság szokás virágszirmokkal szórni őket, de ezeknek a súlya nem annyira alkalmas a dobásra.

Senki sem menekülhet a rizs-áradat elől. (Fotó: Mitja Mavsar)
Senki sem menekülhet a rizs-áradat elől. (Fotó: Mitja Mavsar)

Átemelés a küszöbön

A küszöbön való átemelés az új otthonban történik, miután a vőlegény először hazaviszi az arát feleségként. Manapság ennek a jelentősége azért csorbult, mert sokan együttélés után házasodnak össze. Babona szerint, ha a belépéskor a menyasszony elbotlik a küszöbben, az rossz előjel, mert a rossz szellemek a küszöb alatt laknak.

Só és kenyér

A babona szerint az új lakásban mindenképpen lennie kell majd e két dolognak, különben veszekedés vár az ifjú párra.

Székemelés, pohártörés

A székemelés vagy a pohártörés zsidó esküvői hagyomány, melyekről bővebben a zsidó esküvői hagyományok bejegyzésben olvashatsz.

Hol a cipőm másik fele? (Fotó: Ryan G. Smith)
Hol a cipőm másik fele? (Fotó: Ryan G. Smith)

Koszorúslányok

Kevesen tudják, de a koszorúslányoknak eredetileg nem a fátyol tartása, hanem a megtévesztés volt a feladata. A menyasszonyéhoz hasonló ruhájukban kellett megtéveszteniük azokat, akik el akarták rabolni a menyasszonyt.
A gyakorlatiasabb megközelítés szerint a koszorúslányok azok a szüzek voltak, akiknek lehetőségük volt a figyelem középpontjába kerülve megmutatni magukat, és így férjet találni. Ezért az egyforma ruha: egyenlő esélyekkel indultak.

A menyasszonyi ruhát nem láthatja a vőlegény

A hagyomány lényege, hogy a vőlegénynek meglepetésként hasson szíve választottja a nagy napon. Ne együtt válasszák ki a ruhát, hanem testvérrel, anyával, barátnőkkel. A babona szerint szerencsétlenség történik, ha mégis meglesi, de nem emiatt, hanem inkább a hagyomány miatt tartsuk be ezt a tiltást. Nem ildomos ugyanis a vőlegénnyel menni ruhát próbálni.

Gyerek a menyasszony ölében

A vacsora alatt a termékenységet biztosítandó a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek. A babona szerint így biztosan születik fiú örökös.

Termékenységi áldás (Fotó: Kate Hiscock)
Termékenységi áldás (Fotó: Kate Hiscock)
A menyasszonyi ruhát nem láthatja a vőlegény! (Fotó: 
Amie Fedora)
A menyasszonyi ruhát nem láthatja a vőlegény! (Fotó: Amie Fedora)

Valami kék, valami kölcsönkapott, valami új, valami régi

Végül de nem utolsó sorban: az – egyébként angol eredetű – szokás szerint ara a nagy napon viseljen ezekből 1-1 darabot és szerencse kíséri. A kék szín a tisztaságot (ez Szűz Mária színe), a régi és új viselése a múlthoz és jövőhöz való kötődést jelképezi. őt, a kölcsönkapott pedig elvileg egy már férjes asszonytól kell kapnia, mint a siker zálogát. A fentieket eredetileg egy 5. elem is kiegészíti: az ara egy érmét rak a bal cipőjébe, ami gazdaságot jelenti számára.

Follow Avea Esküvő’s board Valami kék on Pinterest.

Címkék:

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!