Lívia | 2012.11.19. @ 14:14 | 0 hozzászólás

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi ma egy templomi esküvő ára, mennyibe kerül ha egyházi intézményben szeretnének összeházasodni, mivel nincs erre egy hivatalos egyházi tarifa. Eltérő lehet az összeg, jellemzően nem is az esketésért, hanem az egyéb szolgáltatásokért számolhatnak fel díjat, azt is inkább csak populáris helyeken. Az egyházi esküvő ugyanis ingyenes.

Sokaknak a vallás nem számít, fennen hirdetik is ezt, de az esküvőjükön mégis úgy érzik, legyen templomi is, ha már… És persze ingyen. Míg nem restek kifizetni a ruhabérlésért százezres nagyságrendeket, meglepődnek ha a templom egy kisebb összeget kéri az esküvő szervezéséért. Amit fontos a fejünkbe vésni mielőtt templomi esküvő mellett döntünk: a templom elsősorban nem esküvői díszlet, hanem Isten háza. Ha egy gyülekezet tagjai vagyunk, és ott munkánkkal vagy jelenlétünkkel aktívan segítünk a közösség mindennapjaiban, gyaníthatóan nem fognak rólunk legombolni nagy összegeket.

Az egyik fórumon bukkantam meglepő kérdésre. Pl. Lehet-e templomi esküvőnk keresztelés nélkül vagy Evangélikus templomban összeadnak-e ha nem vagyunk megkeresztelve? stb. A kérdező számára mint kiderül azért fontos a templomi esküvő, mert idézem:

A templomi esküvő, meg az ott egymásnak tett fogadalom az egy meghitt és szép dolog, sajnálnám ha csak polgári esküvőnk lenne, ahol 10 perc alatt összecsapják az egészet és mehetünk is.

Vajon miért érzi így a kérdező, hogy a templomban valahogy mégis más a házasság szentsége? Ezen neki kéne elgondolkodnia, én most nem fogok teológiai elemzésbe. Nos, pont emiatt írtam én azt, hogy a templom nem díszlet.

Fotó: Kissik Imre
Fotó: Kissik Imre
Fotó: Powers Studios
Fotó: Powers Studios
Fotó: Jordan Smith
Fotó: Jordan Smith

Díj vagy adomány?

Aki azonban szolgáltatásként szeretné a templomi esküvőt igénybe venni, nos azoknak azt tudom csak mondani, hogy a szolgáltatások nem ingyenesek, bár sok plébános mondja erre kérdésre, hogy “annyit amennyit gondoltok”, vagy nincs díja az esketésnek, belátható, hogy mint mindenkinek, a papoknak is van jobb dolga mint a mi esküvőnket szervezni. A szokásos díjazás – és ezt majd nekünk kell felajánlani vagy átadni a végén – anyagi helyzettől függően lehet 10-50 000 Ft, de ha valaki teheti, nagyobb adományt is adhat. Fontos hangsúlyozni, hogy a templomi esküvőt tarthatunk ingyenesen is!

Top helyszínek

Annak ellenére amit itt leírtam fontosnak tartom leszögezni, hogy a templomi esküvő ingyenes, leszámítva talán az olyan frekventáltabb helyeket, mint például a bazilika. Keresgéltem erről adatokat de 1-2 régebbi bejegyzést leszámítva nem sokat találtam, ez szerintem támpontot adhat, ha csak az inflációval számolunk.

  • Az mennyegző.hu esküvői magazin fórumán a tagok szerint a frekventált budavári Mátyás templomban egy esküvőért 2011-ben 40 000 forintot kértek el.
  • Ugyanebben az évben a budapesti Szent István Bazilikában az itt fórumozók szerint 30 000 Ft volt a tarifa, kápolnában csak 15 000.
  • A hvg.hu szerint a vajdahunyadvárban található Jáki kápolnában (ami nem a Jáki templom!- a szerk.) 6 évvel ezelőtt került 26 000 Ft-ba egy esküvő.

A fenti összegek egyike sem az, ami véleményem szerint ki kéne hogy verje a biztosítékot, főleg ha összevetjük az esküvő egyéb költségeivel.

Fotó: Jeffrey Minnish
Fotó: Jeffrey Minnish

Lássuk, miért kérhetnek pénzt?

Jegyesoktatás

A kötelező és rendszeres felkészítő találkozás a pappal időigényes és fontos eleme a dolognak.

Zene

A kántor vagy a kórus a zenét szolgáltatja az esküvőn, őt tehát illik ezért megfizetni, mert ez számára is munka. Vihetünk persze saját orgonistát vagy zenekart, ha engedik.

Dísztés

A virág és a gyertya nincs ingyen, azt az egyháznak is pénzért kell beszereznie, úgyhogy vagy vegyünk meg magunk és díszítsünk vele a templomot, vagy bízzuk a helyi közösségre és fizessük ki az árát.

Címkék: , , ,

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!