Lívia | 2014.07.31. @ 11:02 | 0 hozzászólás

“Házasság akkor jön létre, ha az együttesen jelen lévő férfi és nő az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelenti, hogy egymással házasságot köt. A nyilatkozat feltételhez vagy határidőhöz nem köthető. A kijelentés kölcsönös megtörténte után az anyakönyvvezető a házasság létrejöttét megállapítja és a házasságkötés tényét a házassági anyakönyvbe bejegyzi.”

Anyakönyvi hivatalok

Az anyakönyvi hivatal kiválasztásakor két fontos dolog esik latba:illetékesség és az épület. Házasságot bárhol lehet kötni, ahol az erre irányuló szándékot a pár bejelenti az anyakönyvvezetőnél, tehát nem kötött lakhelyhez, vagy egyéb okmányhoz. Az épületnél pedig az épület mérete, fekvése, és egyéni, szubjektív szempontok esnek latba. Nagyobb városokban népszerű lehet a városháza épülete, budapesti kerületeknél pedig szerintünk a III. IV., XII. XII. XIX. és XXII. kerületi anyakönyvi hivatalok a legszebbek, fás parkkal vagy díszes térrel övezve.

Itt tudsz tájékozódni: anyakönyvi hivatalok gyűjteménye

Lehet-e kültéri esküvőm?

Biztosan te is ábrándoztál már egy kerti esküvőben kimondott igenről, és most nem tudod, hogyan is fogjátok ezt kivitelezni. Nem teljesen egyértelmű, hogy polgári esküvőt hivatalban, vagy hivatalon kívül is köthet-e a pár. A törvény szövege szerint házasságot egyelőre csak anyakönyvi hivatalban lehet kötni: „Két tanú jelenlétében nyilvánosan, az önkormányzat hivatali helyiségében történik” .* A szabadtéri esküvő természetesen lehetséges, de ez hivatal-függő. Lehetőség van házasságot kötni hivatali helyiségen kívül, de a város/kerület illetékességi területén belül, különdíj ellenében, tehát a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek díja van. Alternatív megoldás az anyakönyvvezető helyett szertartásvezető felkérése, aki nem hivatalos személy, hanem inkább profi szakember. 

Szertartás – rövid vagy hosszú?

A polgári szertartás színesítésére is számos eszköz kínálkozik, nem kell tehát attól tartani, hogy egyházi esküvő nélkül nem lehet emlékezetes az esküvő. Készüljünk rá, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak többnyire külön díja van, de ezek nem eget rengetőek. Díszíthetjük a termet virágokkal, bevonulhatunk zenére, és lehetőség van az anyakönyvvezető által elmondott beszéd mellett gyertyagyújtásra,versmondásra, szülőköszöntésre, pezsgős koccintásra is. Ha saját ötletünk van a szertartás színesítésére, akkor kérdezzük meg az anyakönyvvezetőt megoldható-e.

Névválasztás

A polgári esküvő „járulékos költsége” a személyazonosságot igazoló dokumentumok megváltoztatásának illetéke. Ez elsősorban a hölgyeket érinti, de legtöbb esetben ekkorra már közös a kassza… Amennyiben az ifjú ara felveszi férjének nevét, vezetéknevét, bármilyen formában, a személyi iratok megváltoztatására kötelező. A vezetéknév formája lehet kötőjeles, -né, vagy a vezetéknév teljes lecserélése.

Példák

Kovács Péter és Kiss Ildikó házasságkötése esetén a feleség neve eképpen alakulhat:

  • Kovács-Kiss Ildikó
  • Kiss-Kovács Ildikó (igen, ez is lehet!)
  • Kovács Péterné
  • Kovács Péterné Kiss Ildikó
  • Kovácsné Kiss Ildokó
  • Kovács Ildikó
  • Kovács K. Ildikó
  • Kiss Ildikó

A leendő nevet, valamint a születendő gyerekek vezetéknevét már az anyakönyvvezetőhöz történő bejelentkezésnél rögzítik, így már előtte érdemes kitalálni a választott névvariációt!

A névváltozással járó egyéb feladatok

Először az anyakönyvben változik a név, de kevesen tudják, hogy ez a házasságkötéskor ingyenes, később azonban díjköteles, így érdemes minél előbb eldönteni mit is szeretnénk. Ezután a változást át kell vezetni az alábbiakon is: személyi igazolvány, az útlevél, jogosítvány, TAJ kártya, adókártya (utóbbi kettő díjmentes) és minden egyéb hivatalos ügylet esetén is át kell vezetni (számlák, közmű szerződések). Ez talán a legkellemetlenebb része a dolgoknak, nem beszélve arról, hogy tízezer forintnál többe is kerülhet. Mégis, biztosak vagyunk abban, hogy megéri! És mindazzal a lendülettel és energiával, amelyet az esküvőnkből merítettünk gyerekjáték lesz az a kis hivatalos hercehurca.

*Új Ptk. – IV. könyv (Családjog) 4:8. § (1)

Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!