Lívia | 2012.03.28. @ 15:00 | 1 hozzászólás

Megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e egyedi esküvői ruhát varratni. Nos, van olyan eset amikor igen, van amikor pedig nem célszerű, de ez sok tényező függvénye; alább kifejtem a véleményemet erről.

A magyar piac helyzete

A magyar menyasszony ha tájékozódik, azt fogja látni, hogy mivel nem vagyunk hatalmas ország, a választék ehhez mérten szolid. Nem mindig lehet megtalálni a legújabb kollekciókat itthon, azaz van hogy a tavalyi vagy azelőttiekből kell választani, kevés a méret, nem minden ízlésre van szabva a kínálat, egy – egy szalon tükrözi a tulajdonos ízlésvilágát, így kialakulhat nagyon egysíkú kínálat. Ezért is érdemes több szalonba ellátogatni.

Nekem márpedig ez a ruha kell!

Ha elég konkrét elképzelésünk van, és a kiválasztott modell nem kapható itthon, akkor nehezebb lehet a választás. Ebben az esetben senkinek nem javaslom, hogy XY cég ruhájának másolatát készíttesse el a lakótelepi varrodában, főleg nem spórolási célzattal. Hogy miért: egész egyszerűen nem áll rendelkezésre sem az anyagválaszték, sem az évtizedek alatt felgyűlt tudás, ami garantálná ugyanazt a kinézetet és minőséget mint egy ezzel foglalkozó világcégé. És mi történik, ha az elkészült ruha nem olyan mint vártuk? Az anyagot és a munkát ki kell fizetni, jobb esetben nézhetünk másik ruha után, rossz esetben meg kell barátkoznunk az eredménnyel. Egyébként már a Távol-keleten is elkezdték hamisítani a nagyobb kollekciókat, tudtommal nem sikerült tökéletesen kivitelezni az eredményt.

Kivételek

Abroncsos, bonyolult és az anyagától szép ruhát nem érdemes lemásolni, azonban vannak olyan egyszerű fazonok, amiket bármely nagyobb tudású varrónő kivitelezni tud, mert nem különbözik egy sima koktél- vagy estélyi ruhától, és anyaga sem extra (nincs rajta hímzés, egyedi nyomás, különleges csipke, halcsont). Akkor döntsünk a varratás mellett, ha valami egyedit szeretnénk, ma már Magyarországon is számos tervező áll rendelkezésünkre, akik elkészítik az alakunkra szabott költeményt, a közös koncepció kialakítása után. Léber Barbara vagy Makány Márta neve nem ismeretlen senki előtt, méltán vívták ki maguknak a hírnevet egyedi stílusban készült ruháikkal. A bérlet vagy megvett külföldi ruha és az egyedileg varratott között a különbség csekély, ezért semmiképp se ez alapján döntsünk ebben a kérdésben.

Címkék: , ,

Hozzászólások


nagyon dilemma nálam is ez, már most, pedig még majd 2 év, mire oltár elé állok... Én úgy gondolom most, hogy varratni olcsóbb is, meg így legalább az enyém marad és tovább adhatom a lányoknak is akár. Illetve vannak olyan egyéni elképzeléseim, amit szeretnék megvalósulni látni, és eddig még egy ruhára sem dobbant meg úgy igazán a szívem, pedig neten már több százat végig néztem (előregondolkodós típus vagyok). Bár még most sem érzem teljesen, hogy melyik lesz az igazi, a fűzős vagy a hátkivágásos, a szatén vagy az organza...de még van időm eldönteni szerencsére! :-)

Minden vélemény számít, szólj hozzá te is!

Regisztrálj Facebook-al! Soha hem posztolunk a faladra
Viszont nem kell újabb jelszavakat megjegyezned. Gyors és kényelmes!